Slangbreukbeveiliging

(gassen, hydraulica)

Afsluiter in een gas- of vloeistofleiding die bij een te grote doorstroming automatisch sluit, ter voorkoming van lekkage of incidenten.

Bij (autogene) laswerkzaamheden worden slangbreukbeveiligingen direct na het reduceerventiel (vóór de slang) opgenomen, zodat de gastoevoer stopt als er een slang scheurt of wordt afgerukt. Ook vóór persluchtslangen en in aan hydraulische (hef)cilinders van heftrucks en hoogwerkers, waar de slangbreukbeveiliging voorkomt dat last resp. giek naar beneden komt bij een slangbreuk.
Voor huishoudelijk gebruik kent de slangbreukbeveiliging een toepassing bij de kraan waarop een wasmachine of vaatwasser op is aangesloten. Afstelbare exemplaren dienen zo te worden ingesteld dat bij normaal gebruik de klep niet in werking treedt. Doorgaans heropent de slangbreukbeveiliging als de druk aan weerszijden weer (nagenoeg) gelijk is.
Home
Cookies zijn essentieel voor een goede werking van deveiligheidskundige.nl. Door op oké te klikken geeft u toestemming voor het gebruik van cookies op deze website.