R 0

(epidemiologie)
'R-nul'

Het basale reproductiegetal van een infectieziekte. Het gemiddelde aantal mensen dat door één besmette persoon wordt geïnfecteerd. De R 0 is een belangrijke factor bij de inschatting van de snelheid waarmee een epidemie zich zal uitbreiden.

Bij een R 0 van bijvoorbeeld 2 zal elke primaire geïnfecteerde (gemiddeld) twee nieuwe gevallen veroorzaken. De epidemie breidt zich in dat geval exponentieel uit. De snelheid waarmee die uitbreiding plaatsvindt hangt niet alleen af van de R 0, maar ook van onder andere de incubatietijd en de gemiddelde frequentie van 'overdrachtsmomenten'. Het streven bij de beheersing van een epidemie is om de R 0 door allerlei maatregelen kleiner dan 1 te maken, in elk geval in de periode dat een populatie nog niet vanzelf of door inenting voldoende immuun is geworden voor de betreffende ziekteverwekker.

De R 0 wordt niet alleen door de besmettelijkheid van een ziekte bepaald, maar ook door de omstandigheden (sociaal verkeer, hygiënische gewoonten, omgevingscondities).
Home
Cookies zijn essentieel voor een goede werking van deveiligheidskundige.nl. Door op oké te klikken geeft u toestemming voor het gebruik van cookies op deze website.