Peer Review

ICT (InterCollegiale Toetsing) heet bij ons (en bij automatiseerders) Peer Review. Het gaat immers om vakinhoudelijk groepsoverleg met gelijken.

HVK’s moeten als kerndeskundige kunnen aantonen deskundig en bekwaam te zijn. Bijvoorbeeld als ze een RI&E toetsen. EN sinds 2016 moeten gecertificeerde HVK’s aan deze intercollegiale toetsing doen, zo heeft het Ministerie van SZW bepaald. Hoe en met hoeveel collega’s ze dat organiseren is niet voorgeschreven, maar het zal zeker serieus moeten worden aangepakt. In de regel zijn het groepsgewijze casusbesprekingen, waar ook verslag van moet worden gelegd.

PeertjesAls platform voor veiligheidskundigen zal De Veiligheidskundige in samenwerking met haar partners in 2020 Peer Reviewbijeenkomsten organiseren. Peer Review is in de medische wetenschap en de onderzoekswereld al jaren een ingeburgerd gebruik. ICT is, zeker voor de buitenstaander, verwarrend, maar het staat iedereen natuurlijk vrij om die term te gebruiken. De ‘peer’ in Peer Review past beter bij het doel van onze bijeenkomsten. Namelijk: elkaar informeren en inspireren, zoals Lampje uit de Donald Duck, waar de peer een woordspeling is op de lichtbron die zijn hoofdje vormt. Zodat je na een bijeenkomst verlicht en vol frisse nieuwe ideeën naar huis gaat, door een collega bent gestimuleerd om ergens eens op een andere manier je licht over te laten schijnen, van die collega energie hebt gekregen waar jouw lampje op kan branden, enzovoorts.

Hoe dan?
Maar het gaat natuurlijk niet om deze vrolijke associaties. Peer Review is in de wetenschap een serieuze en terechte eis en daarbuiten ook een goed gebruik. Wij vinden het voor alle veiligheidskundigen nuttig om met collega’s informatie uit te wisselen, ook als dat niet verplicht wordt vanwege een certificaat. Onze Peer Reviewbijeenkomsten staan dus open voor alle veiligheidskundigen en andere arboprofessionals. Peer Reviewsessies van De Veiligheidskundige zijn laagdrempelig, praktijkgericht en vinden plaats in groepen van maximaal 20 deelnemers onder voorzitterschap van een collega-veiligheidskundige. Na afloop ontvang je een document waarmee je kunt aantonen deelgenomen te hebben (handig voor je certificering of je werkgever) en een verslag in je mailbox.

Waarom doen we dit?
Het antwoord op die vraag is kort en simpel. Voor ons is het een manier om (nog beter) contact te houden met onze doelgroep. We putten er inspiratie uit.

Interesse?
Binnenkort kun je je aanmelden via de website. Nu al kun je aangeven geïnteresseerd te zijn en ons jouw casussen en/of onderwerpen doorgeven, zodat wij deze in de planning mee kunnen nemen. Vul het formulier in via de home page en wij nemen contact met je op zodra die planning bekend is.

We zien de reacties hoopvol tegemoet!

Team De Veiligheidskundige
Form not found or is not published
Home
Cookies zijn essentieel voor een goede werking van deveiligheidskundige.nl. Door op oké te klikken geeft u toestemming voor het gebruik van cookies op deze website.