PID (Photo Ionization Detector)

(gasmeettechniek)
Foto-ionisatiedetector.

Gasdetectietechnologie die vooral wordt toegepast voor het snel en beperkt-selectief meten van koolwaterstoffen in de omgevingslucht, bijvoorbeeld bij lekdetectie in de (petro)chemie en bij vrijgavemetingen voordat werk in besloten ruimten zoals tanks en leidingen aanvangt.
Hoewel de term strikt genomen alleen de sensor/detector aanduidt, wordt met 'PID' meestal het gehele gasmeetapparaat bedoeld.

Het meetprincipe berust op het verschijnsel dat elk soort gas een andere ionisatie-energie heeft. Een door bestraling met UV-licht geïoniseerd gas zorgt voor ladingtransport tussen twee elektroden in de detectiekamer van de meetcel. Tussen de meetelektroden staat een gelijkspanning, waardoor vrije elektronen zich naar de positieve elektrode bewegen en het (positieve) ion naar de negatieve elektrode. De stroomsterkte is een relatieve maat voor de hoeveelheid (concentratie) van het ioniseerbare gas in het gasmengsel. De gassen waaruit schone lucht bestaat (stikstof, zuurstof en koolstofdioxide) dragen niet bij, omdat hun ionisatie-energie beduidend hoger ligt dan die van koolwaterstoffen. Ook die koolwaterstoffen verschillen onderling, en welke er wel of juist niet worden gedetecteerd is afhankelijk van de golflengte (energie in eV) die de UV-lichtbron in de PID produceert.

In een PID gebruikte lichtbronnen zijn er in drie standaard-energieën: 9,7 eV, 10,6 eV en 11,7 eV. Met de laagste energie worden tolueen en benzeen wél gemeten, maar bijvoorbeeld cyclohexaan niet. Daarvoor is namelijk 9,95 eV nodig. Moeten bijvoorbeeld ook  formaldehyde en propaan (en een heleboel andere gassen) worden gedetecteerd, dan is een lamp van 11,7 eV nodig. Een dergelijke lamp is kostbaarder en heeft een kortere levensduur.

De PID-meettechniek is robuust, maar de resultaten zijn beperkt nauwkeurig en niet gasspecifiek. Met de juiste meetcel kan de gevoeligheid wel voldoende zijn voor metingen in het ppb-gebied. De selectiviteit kan worden vergroot door het gebruik van (Dräger) 'voorbuisjes' bij gepompte metingen.
Home
Cookies zijn essentieel voor een goede werking van deveiligheidskundige.nl. Door op oké te klikken geeft u toestemming voor het gebruik van cookies op deze website.