Periodiek systeem der elementen

(chemie)

Systematisch ingedeelde tabel waarin alle elementen (atoomsoorten, enkelvoudige stoffen) zijn gerangschikt volgens opklimmend atoomnummer, beginnend met waterstof (H), waar de kern uit slechts één enkel proton bestaat.

De indeling in periodes (horizontale rijen) en groepen (verticale kolommen) is zodanig dat elementen met vergelijkbare eigenschappen bijeen staan. Metalen en niet-metalen staan op die manier bij elkaar.

Chemici delen de wereld van de elementen veelal in volgens het periodiek systeem. Zij spreken bijvoorbeeld van alkalimetalen, overgangsmetalen, edelgassen en halogen en doelen dan op de groepen in het periodiek systeem. Die groepen vertonen vergelijkbaar gedrag en hebben vergelijkbare eigenschappen.

Voor de AH is het periodiek systeem der elementen basiskennis. De eigenschappen van elementen zijn echter minder maatgevend dan die van de verbindingen en mengsels die bestaan uit die elementen. De interactie met en invloed op de (werkende) mens is het gebied waar de AH meer in thuis is dan de chemicus.

Periodiek Systeem der elementen
Home
Cookies zijn essentieel voor een goede werking van deveiligheidskundige.nl. Door op oké te klikken geeft u toestemming voor het gebruik van cookies op deze website.