Koelvest

(PBM)
Op het bovenlichaam gedragen vest dat overtollige lichaamswarmte opneemt. Kan op of onder kleding worden gedragen bij zwaar lichamelijk werk of bij werk in warme omgevingen of in de felle zon. 

Werkingsprincipes zijn verdamping van water of smelten van een vaste stof die in koelelementen in het vest zijn opgenomen. Die koelelementen kunnen verwisselbaar zijn.

1. verdamping van water: vesten worden door dompeling natgemaakt en drogen aan het lijf. Nadeel: druipen, natte huid. 

2. faseovergang vaste naar vloeibare stof in afgesloten 'cellen'. In 'ijsvesten' worden gesloten ijszakken gestoken, waarvan de inhoud in enkele uren smelt en in die tijd waarmte onttrekt aan het lichaam. Die ijszakken moeten na gebruik in een vriezer opnieuw worden bevroren. Modernere koelvesten bevatten flexibelere koelelementen, gevuld met gel of een mengsel met zoutkristallen waarvan de faseovergang niet plaatsvindt bij nul graden maar bij ongeveer 28 graden. Dergelijke vesten regenereren zichzelf 'op de plank' gedurende een aantal uren, mits de opslag bij of beneden kamertemperatuur gebeurt. Dergelijke vesten zijn flexibeler en dragen comfortabler dan ijsvesten. 

Koelvesten kunnen worden gedragen onder (brandweer)kleding, in gaspakken en (in de bouw) over een T-shirt. Mét een retroflecterende buitenkant zijn ze tevens hoogzichtbaar, maar er mag ook een signaalhesje overheen worden gedragen.

Met moderne koelvesten zal de huidtemperatuur enkele graden omlaag worden gebracht. Dat zegt echter niet alles: het gaat om de hoeveelheid warmte die er erdoor wordt opgenomen en de tijdsduur waarin die opname plaatsvindt. Dat heeft alles te maken met de hoeveelheid stof die aan de fase-overgang deelneemt, de warmte die die stof nodig heeft om te smelten, het oppervlak dat contcat maakt met de huid en de warmteweerstand van de tussenliggende lagen. Productontwikkeling heeft de laatste jaren gezorgd voor beter draagcomfort en nominale gebruikstijden tot enkele uren, zeer afhankelijk van omstandigheden.
Home
Cookies zijn essentieel voor een goede werking van deveiligheidskundige.nl. Door op oké te klikken geeft u toestemming voor het gebruik van cookies op deze website.