Kleurenblindheid

Kleurzichtstoornis die het onderscheid tussen verschillende kleuren bemoeilijkt. 

Zogenaamde rood-groenkleurenblindheid komt bij circa acht procent van de mannen voor en 0,4 % van de vrouwen voor, wat vooral lastig/riskant is omdat rood en groen als veiligheidskleuren worden gebruikt; eigenlijk dus een ongelukkige keuze.

Rood/groen kleurenblindheid wordt veroorzaakt door te sterk overlappende gevoeligheidscurves van de rood- (L) respectievelijk groengevoelige (M) kegeltjes op het netvlies of door de minder goede werking van één van beide. De S-kegeltjes (short, voor de golflengte van blauw licht) zijn zelden aangedaan, maar ook volledige kleurenblindheid bestaat).

Rood-groenkleurenblindheid is zeer eenvoudig op te sporen met de Ishihara-test, maar bedenk dat het opslaan/registreren van gezondheidsgerelateerde persoonsgegevens op grond van de privacywetgeving (AVG ) niet zomaar is toegestaan, ook niet met toestemming van betrokkenen.
Home
Cookies zijn essentieel voor een goede werking van deveiligheidskundige.nl. Door op oké te klikken geeft u toestemming voor het gebruik van cookies op deze website.