Just in time

Productiemanagement/logistiek, Eng.)

Letterlijk: precies-op-tijd. Slank (lean), van oorsprong Japans (Toyota) productiesysteem waarin wordt gestreefd naar minimale voorraadbuffers door afstemming van de logistiek op het productieproces. Bij de 'inregeling' en het ontwerp van een productieproces wordt met ketenpartners en logistieke dienstverleners precies afgestemd wat er waar beschikbaar dient te zijn en op welk moment. Doel: kostenreductie door geringe buffervoorraden (voorraadbeheer), minder renteloos geïnvesteerd kapitaal en minder opslagruimtebeslag in dure productieomgevingen.

Just in time kan kwetsbaarheden en risico's introduceren in het proces en het kan leiden tot wurgcontracten (boeteclausules) met leveranciers en logistieke dienstverleners.

Problemen in de logistiek en in de beschikbaarheid van grondstoffen, onderdelen en halffabricaten (Covid-19, blokkeerschip Suezkanaal, Russische inval in Oekraïne en de energiecrisis) zijn in de jaren '20 de oorzaak van domino-effecten en kettingreacties, een door Charles Perrow benoemd risico van sterke koppelingen.