(Alg.)
Groep mensen met ongeveer dezelfde leeftijd (leeftijdscohort), meestal ingedeeld in tijdsblokken van ongeveer vijftien jaar (in de biologie en genealogie is dat eerder 30 jaar waar het mensen betreft). Zie Gen X, Gen Y, Gen Z, generatie Einstein en patatgeneratie.
Deze manier van indelen in generaties en vooral het formuleren van gemeenschappelijke kenmerken die ermee gepaard gaat werkt het vooroordelen bij de benadering/bejegening van individuen in de hand.
Generatie in biologische zin betekent de groep die tot dezelfde trap van een voortplantingssequentie behoort.
Bij (arbeids)migranten worden generaties soms genummerd, waarbij met de eerste generatie de mensen worden aangeduid die zelf in het land van herkomst zijn geboren en opgegroeid, om daarna van land te zijn verhuisd. Hun kinderen, opgegroeid in hun nieuwe thuisland zijn dan de tweede generatie, de kindskinderen de derde.
(Techniek:)
Een serie apparaten, toestellen, systemen of (arbeids)middelen die bepaalde kenmerken of toegepaste principes gemeen hebben.
Mobiele telefoons zijn al in circa vijf generaties in te delen, auto's en rekenmachines in tientallen, afhankelijk van de gevolgde indelingssystematiek, van resp. stoomlocomobiel tot elektrisch voertuig en van mechanisch rekentuig tot quantumcomputer.