Filterbus

(PBM, afhankelijke adembescherming)
Verwisselbare aluminium of kunststof bus, die via een schroefdraadverbinding (RD-40 roldraad) aan een half- of volgelaatsmasker wordt bevestigd.

Filterbussen zijn er in soorten en maten, voor gassen en dampen, voor stof (partikels) en als combinatiefilter. In een (gas)filterbus bevindt zich zgn. actieve koolstof, behandeld met een katalysator, waardoor de affiniteit met bepaalde stoffen toeneemt. Voor het werkingsprincipe zie adsorptie.

Op een filterbus wordt met gekleurde ringen aangegeven voor welke stoffen die geschikt is.

Filterbussen worden gasdicht geseald bewaard, hebben een beperkte houdbaarheid (shelf life) en uiteraard een beperkte inzetduur, afhankelijk van de concentratie gevaarlijke stoffen en de noodzakelijke hoeveelheid (adem)lucht.

Een verzadigd filter ‘slaat door’, waardoor de gevaarlijke stof tot de longen doordringt. Uiteraard moet dat worden voorkomen, hetgeen meting en calculatie vergt. Bij stoffen die de reukzenuw prikkelen zal de gebruiker worden gealarmeerd, maar dat is rijkelijk laat. Een ander risico van hergebruik van adsorptiefilters is desorptie.
Home
Cookies zijn essentieel voor een goede werking van deveiligheidskundige.nl. Door op oké te klikken geeft u toestemming voor het gebruik van cookies op deze website.