Elektrische schok

Meestal onbedoelde stroomdoorgang door het (menselijk) lichaam; doorgaans ervaren als onprettig en pijnlijk.

Een elektrische schok kan leiden tot onwillekeurige spiersamentrekking (waardoor zelfs botbreuken kunnen ontstaan of een slachtoffer 'vast staat' aan een spanningvoerend object), bewusteloosheid, brandwonden, hartstilstand/hartfibrillatie of diepe inwendige beschadiging van weefsels en organen ('gekookt' of verkoold weefsel).
Zie secundair ongeval.

Bij een stroomsterkte van meer dan ongeveer 20 mA (de 'grensstroomsterkte') zijn spierspasmen zo sterk dat eigen beheersing van de willekeurige spieren onmogelijk is. Voor de gevolgen van een elektrische schok is de route die een stroom door het lichaam volgt van groot belang: van één vinger naar een andere kan ernstige verbranding van die hand veroorzaken, maar van de ene arm naar de andere of van een arm via de voeten naar aarde (de meest gebruikelijke route) kan ook het hart beschadigen en daarmee zorgen voor elektrocutie.

Dat haren van slachtoffers van een elektrische schok overeind zouden gaan staan is een fabel: overeindstaand haar kan wel worden veroorzaakt door statische lading. Dan moet er op het lichaam een gelijkspanning van enkele tienduizenden volts staan, waardoor de haren (die immers van gelijke lading zijn voorzien) elkaar gaan afstoten.


Home
Cookies zijn essentieel voor een goede werking van deveiligheidskundige.nl. Door op oké te klikken geeft u toestemming voor het gebruik van cookies op deze website.