Deep learning

(Eng, ICT:)

Diep leren, onderdeel van kunstmatige intelligentie. Het zelfstandig leren van een computer aan de hand van input uit zijn omgeving, waardoor de machine bepaalde taken steeds beter kan uitvoeren.

Vooral als de hoeveelheid te verwerken data zeer groot is, kan een snelle computer de mens verslaan in het vinden van verbanden of overeenkomsten in (gedigitaliseerde) beelden, teksten geluiden en andere data. Het kenmerk van diep leren is dat de computer zogenaamde neurale netwerken gebruikt en opbouwt gedurende het proces.

Een programma is geen statische set instructies, maar eerder een algemene opdracht waar de gereedschappen en structuren door het apparaat zelf mogen worden geselecteerd en ontwikkeld.

De toepassing kan tevoren vaststaan, maar dat hoeft niet. Onbeheerst, ongestuurd of zelfs onbegrensd machinaal leren kan verrassende inzichten opleveren, maar het kan ook een bedreiging voor de mens zijn, zo vrezen enkelen, vooral als de supersnelle kwantumcomputer wordt 'vrijgelaten'.
Home
Cookies zijn essentieel voor een goede werking van deveiligheidskundige.nl. Door op oké te klikken geeft u toestemming voor het gebruik van cookies op deze website.