Bananendoosconcept

Adminstratief basisprincipe, bedacht ter ontwijking van de AVG. Het registreren en opslaan van persoonsgegevens en zeker van gezondheidsgegevens wordt door de privacywetgeving beperkt. De AVG hanteert het begrip 'bestand' om een verzameling geordende gegevens aan te duiden.

Een file in een computer is een bestand, net als een kaartenbak, schema, matrix, en een adressenboekje. Een bananendoos met losse notities is geen bestand. Het bananendoosprincipe is, met al zijn beperkingen, als AVG-bestendige werkwijze toegepast en beschreven door Flip de Reede in 2019.

Veiligheidskundige Flip gebruikt zijn bananendoos als persoonlijk archief en geheugensteun en bewaart hem in principe achter slot en grendel.

Gezondheidsgegevens in de bananendoos betreffen bijvoorbeeld allergieën, fobieën zoals claustrofobie, smet- en hoogtevrees, aandoeningen zoals vallende ziekte, slechthorendheid, kleurenblindheid en immuniteit voor COVID-19 omdat de ziekte is doorgemaakt of de betreffende persoon is gevaccineerd. Het uiteindelijk doel: het voorkómen van ongevallen.

Behalve voor veiligheidskundigen kan de bananendoos (of afgeleiden) nuttig zijn voor bijvoorbeeld dienstplanners van kleine tot middelgrote ondernemingen.

Home
Cookies zijn essentieel voor een goede werking van deveiligheidskundige.nl. Door op oké te klikken geeft u toestemming voor het gebruik van cookies op deze website.