Bleve

(Petrochemie, procestechniek) (Eng.)

Boiling Liquid Expanding Vapour Explosion (spreek uit blèvvie). Natuurkundige ontploffing van een drukhouder waarin een gas zodanig is samengeperst dat het in de vloeibare fase komt. Een voorbeeld is lpg autobrandstof in de (meestal) cilindervormige drukhouder die de brandstofvoorraad bevat. De bleve is NIET de chemische explosie (razendsnelle verbranding) van de inhoud, maar de expansie waarbij de vloeistof zeer snel een gas (damp) wordt. Ook als die damp niet ontstoken wordt of kan worden kan de bleve zorgen voor grote schade aan de omgeving door de drukgolf. 

De bleve is een gevreesd verschijnsel bij branden in de petrochemie en op chemische plants: als een brand drukhouders opwarmt, zal de (damp)druk erin oplopen tot het moment dat de drukhouder bezwijkt of een veiligheidsklep opent. Als de inhoud van de drukhouder brandbaar is, zal die tijdens de expansie mengen met omgevingslucht en (explosief) verbranden.

Bij een auto-lpg-tank is verplicht een veiligheidsventiel aangebracht, dat bij een te hoge druk gasvormig lpg afblaast in de appendagekast. Die is via een dikke slang en een poort in de bodem van het voertuig met de buitenlucht verbonden. Daar zal het gas snel verdunnen en verwaaien, zodat de concentratie van het mengsel onder de LEL blijft. In besloten ruimten (zoals parkeergarages) is de aanwezigheid van gecomprimeerd/vloeibaar gemaakt gas extra riskant.
Home
Cookies zijn essentieel voor een goede werking van deveiligheidskundige.nl. Door op oké te klikken geeft u toestemming voor het gebruik van cookies op deze website.