Big data

(ICT, statistiek, computerveiligheid)

Computertechnologie die zich bezighoudt met het opslaan en het 'uitnutten' van de enorme hoeveelheden data die er in vele databases is verzameld. De opslag vond vaak plaats met een heel ander doel dan dat waarvoor de data later 'nuttig' blijkt of kan worden. Omdat er heel veel zeer diverse data wordt opgeslagen, kunnen snelle netwerken en dito computers daar meer mee dan vroeger voor mogelijk werd gehouden. 

Overheden die begaan zijn met bijvoorbeeld de privacy van het individu proberen ontwikkelingen (vrij vruchteloos) in te dammen via wetgeving, terwijl verzekeraars, beurshandelaren en bedrijven er vanuit een eigen, soms moreel verdedigbaar doel, juist graag energie en geld in steken. Andere overheden maken er vanuit hun eigen morele standaarden gebruik van.

Omdat big data en datamining weinig meer kosten dan snelle computers en het bedenken van creatieve methoden en programma's, zal de ontwikkeling van het gebruik voortgaan, beheerst en gecontroleerd of niet.

Big data gaat over alle gegevens die in databases zijn opgeslagen, als al dan niet versleutelde of afgeschermde bestanden, als gelogde meetgegevens of ruwe sensordata van het Internet of Things en persoonsgegevens die door overheden bedrijven en individuen digitaal worden bewaard. Volgens de Wet van Moore verdubbelt de hoeveelheid data zich iedere twee jaar. Een beperkende factor is het energiegebruik van de servers waarop al die data worden opgeslagen, dat stijgt voorlopig gestaag mee.
Home
Cookies zijn essentieel voor een goede werking van deveiligheidskundige.nl. Door op oké te klikken geeft u toestemming voor het gebruik van cookies op deze website.