Weer GenX aangetroffen, deze keer in grote rioolwaterzuivering

Bij de grootste zuiveringsinstallatie in Midden- en West Brabant zijn verhoogde concentraties van het giftige GenX aangetroffen. Dat meldt Waterschap Brabantse Delta die uit voorzorg zijn zes grootste installaties onderzocht. Bestuurslid Kees de Jong over de vondst: "Dit soort kunstmatige stoffen kunnen zuiveringen niet eruit halen en komen dus in de natuur terecht. Dat willen we niet."

GenX in rioolwater en gezuiverd water
Uit het onderzoek dat nu is afgerond, blijkt dat zowel in het rioolwater als in het gezuiverde water van de waterzuivering in Bath verhoogde waarden zitten van GenX. De chemische stof wordt onder andere gebruikt voor het produceren van anti-aanbaklagen bij pannen en voor allerlei hittebestendige coatings.

Het water wordt niet gebruikt als drinkwater en stroomt direct de Westerschelde in, laat het waterschap weten. De concentraties GenX vallen binnen de drinkwaternorm. Maar deze bevindingen zijn wel reden voor een vervolgonderzoek. "We zetten alles op alles om zo snel mogelijk de bron te vinden."

Vervolgonderzoek gaat lang duren
De rioolwaterzuivering in Bath is de grootste installatie van waterschap Brabantse Delta. Het water van 35 dorpen en steden wordt gezuiverd door de zuiveringsinstallatie. Het vervolgonderzoek is ondertussen begonnen maar het kan volgens het waterschap lang duren, omdat het onderzoeksgebied zo groot is.

Volgens landelijke en regionale waterbeheerders zitten er steeds vaker stoffen in water waar men geen weet van heeft. Waterschappen Aa en Maas, De Dommel en Brabantse Delta zeggen bezorgd te zijn over al deze deeltjes in het water. "Iedere minuut wordt een nieuwe kunstmatige stof ontwikkeld. We weten niet wat er precies aan microverontreinigingen via ons rioolwater in de natuur terecht komt."

'We zijn allemaal aan zet'
Waterschap Brabantse Delta zegt dat we nu allemaal aan zet zijn om te voorkomen dat deze stoffen in het water komen. "De bedrijven om zo weinig mogelijk kunstmatige stoffen in producten te stoppen. De politiek om de regelgeving aan te scherpen. Gemeenten om scherp te zijn op vergunningverleningen van bedrijven. De waterschappen om het zuiveren en natuurlijke producten zoals bioplastics te ontwikkelen uit afvalwater. En wij allemaal om af te wegen of we kunstmatige producten wel nodig hebben", aldus het waterschap op haar website.

De zaken tegen DuPont
Eerder werd duidelijk dat het bedrijf Chemours/DuPont in Dordrecht illegaal GenX loosde. In de ZEMBLA-uitzending 'Geheimen van de chemische industrie' is te zien hoe het chemiebedrijf DuPont in Amerika jarenlang substantiële gezondheidsrisico's van PFOA verzweeg. De stof werd in te hoge concentraties geloosd in de rivier en kwam terecht in het drinkwater. Omwonenden van de fabriek en oud-medewerkers werden ziek en stelden het bedrijf aansprakelijk voor de gezondheidsschade. Terwijl Dupont volhoudt dat de gezondheidsrisico’s klein zijn, kregen twee mensen tot nu toe een schadevergoeding van ruim anderhalf en ruim vijf miljoen dollar.
Lees ook ons Dossier over Dupont/Chemours

Bronnen: OmroepBrabant, Waterschap Brabantse Delta en ZEMBLA


Home
Cookies zijn essentieel voor een goede werking van deveiligheidskundige.nl. Door op oké te klikken geeft u toestemming voor het gebruik van cookies op deze website.