Op naar een rookvrije generatie in 2040

Op 1 januari 2022 moeten alle rookruimtes in kantoren en bedrijfspanden in Nederland gesloten zijn. Dat betekent dat er vanaf die datum niet meer gerookt mag worden op het werk. Eerder werden in de horeca alle rookruimtes gesloten en sinds 1 juli dit jaar ook in openbare en overheidsgebouwen. Vorig jaar augustus werd roken verboden bij alle onderwijsterreinen. Dat betekent dat vanaf volgend jaar alle gebouwen waar Nederlanders komen of werken rookvrij zijn.

De maatregel vloeit voort uit het Nationaal Preventieakkoord. Daarin streeft het kabinet samen met maatschappelijke partners naar een rookvrije generatie in 2040. Dat betekent dat 0% van de jongeren en zwangere vrouwen dan nog rookt en dat het aantal rokende volwassenen daalt van 20,2% (2020) naar 5%. Om dat te bereiken wordt roken moeilijker gemaakt en stoppen met roken makkelijker.

Veilige werkplek

Nog steeds sterven elk jaar 20.000 mensen aan de gevolgen van roken en nog eens enkele duizenden aan de gevolgen van meeroken. Rookruimtes faciliteren het roken, versterken de norm dat het normaal is en zijn schadelijk voor schoonmakers en omstanders buiten de ruimte omdat ze schadelijke stoffen ‘lekken’. Met de sluiting wil de overheid alle mensen een veilige werkplek bieden. Bovendien voorkomt het dat jongeren beginnen met roken en ex-rokers weer opnieuw starten. Want zien roken, doet roken.

Ontmoedigingsbeleid

De sluiting van rookruimtes past in een reeks van maatregelen waarmee de overheid roken wil ontmoedigen. In april 2020 werd de prijs van tabaksproducten met een euro verhoogd. Sinds 1 juli 2020 zijn in alle supermarkten rookwaren uit het zicht geplaatst en is het rookverbod uitgebreid met de e-sigaret. Sinds 1 oktober vorig jaar worden sigaretten en shag verkocht in neutrale verpakkingen. In januari van dit jaar zijn ook alle tabakswaren uit het zicht geplaatst in zaken als tankstations, tabak- en gemakszaken, drogisterijen, avondwinkels en horeca.
 

Makkelijker stoppen

Ook wordt stoppen met roken makkelijker gemaakt. Sinds januari 2020 wordt de hulp om te stoppen met roken vergoed door de verplichte basisverzekering tegen ziektekosten. In oktober 2020 begon het Ministerie van VWS samen met haar partners voor het eerst in tien jaar weer een grote stoppen-met-roken-campagne onder de naam PUUR Rookvrij. Daarbij krijgen rokers die willen stoppen hulp via allerlei tips, adviezen, ondersteuning en begeleiding.

Voorkomen van overlast

Bedrijven en organisaties moeten zelf kenbaar maken aan hun mensen dat de rookruimtes per 1 januari 2022 gesloten zijn. Vanaf die datum mag er nergens meer gerookt worden, ook niet met een e-sigaret. Bedrijven en organisaties moeten het rookverbod zelf handhaven en riskeren bij overtreding een boete van de NWWA. Voor werknemers die toch per se willen roken kunnen ze eventueel buiten een beschutte rookplek, zoals een abri, inrichten. Voorwaarde is dat zo’n rookhok volledig buiten het gebouw is geplaatst, bijvoorbeeld op de parkeerplaats. De plek mag dus niet onder een afdakje of op een binnenplaats komen. Ook mag het rookhok geen overlast geven voor mensen in het gebouw, voor bezoekers en mag het niet tegelijk een andere functie hebben, zoals een fietsenstalling.

Bron: Ministerie van VWS
Home
Cookies zijn essentieel voor een goede werking van deveiligheidskundige.nl. Door op oké te klikken geeft u toestemming voor het gebruik van cookies op deze website.