Asfaltcentrale stoot veel te veel gevaarlijke stoffen uit, omwonenden woest

Een overschrijding van zeventien keer de norm. Tijdens een onaangekondigde controle bleek dat de asfaltcentrale APN in Nijmegen veel meer gevaarlijke stoffen uitstoot dan mag. Voor de gemeente Nijmegen reden in een brief aan APN te dreigen met een boete van maximaal 50.000 euro. Volgens boze buurtbewoners ligt een bedrijf met een miljoenenomzet daar niet wakker van.

Niet geïnformeerd door de gemeente

Per toeval kregen omwonenden van asfaltcentrale APN die brief in handen waaruit blijkt dat de schoorsteen veel meer ernstig giftige stoffen uitstoot dan volgens de norm mag.
Als die brief ze niet was toegespeeld, zouden omwonenden geen idee hebben van die overschrijding. De gemeente Nijmegen laat weten dat ze de buurt wel had willen informeren, maar wilde eerst een reactie van het bedrijf afwachten. De buurtbewoners zijn boos en voelen zich misleid door de gemeente.

'Snap niet dat je als wethouder rustig kan slapen'

'Beste buurt er is niks aan de hand want al die bedrijven houden zich keurig aan de norm. Nou, dat is dus niet waar', constateert Roel van Tiel van de Vereniging Dorpsbelang Hees verontwaardigd. 'Als je dat risico willens en wetens elke dag weer over de buurt uitstoot, snap ik niet dat je dan als wethouder rustig kan slapen. Dat dat gewoon in jouw stad gebeurt.'

Wethouder Jan Wijnia wil niet voor camera of microfoon reageren maar laat Omroep Gelderland schriftelijk het volgende weten:
'Goede luchtkwaliteit is heel belangrijk. Ik begrijp dus heel goed dat bewoners zich daar zorgen om maken, juist ook in West. Net als in de rest van Nijmegen is de lucht daar al heel veel schoner geworden, maar scheepvaart op de Waal, industrie en ander verkeer zorgen in West voor extra druk. We houden de luchtkwaliteit hier daarom al decennia in de gaten en weten heel veel daarover.
We zien ook streng toe dat bedrijven zich houden aan de normen. Bij APN zijn diverse onaangekondigde metingen gedaan die geen overschrijdingen opleverden, maar deze keer was dat helaas wel het geval en dan treden we ook streng op.
Eerste prioriteit is om de overtreding bij een bedrijf te beëindigen, daarom meteen een voornemen tot dwangsom erbij. Het bedrijf krijgt wel altijd eerst de ruimte van de Omgevingsdienst Regio Nijmegen om te reageren. Zodra we weten wat het bedrijf hier voor de korte en de lange termijn aan gaat doen, delen we dat met wijkvertegenwoordigers. We blijven ondertussen onaangekondigd meten.'

Norm 17 keer overschreden

De gemeente stelt in de brief aan asfaltcentrale APN dat de norm in zeer ruime mate wordt overschreden. 'Dus niet een beetje', gaat Roel van Tiel verder. 'Maar gewoon zeventien keer de norm wordt overschreden. Dan moet je eigenlijk per acuut het hele bedrijf stilleggen.'
Wanneer de asfaltcentrale niets doet om de uitstoot van giftige stoffen aan te pakken, wacht een boete van maximaal 50.000 euro. 'Nou, daar zal zo'n fabriek wakker van liggen', stelt Van Tiel. 'Die heeft een miljoenenomzet.'

Kanker

Ze merken het allemaal als de wind de verkeerde kant op staat. Omwonenden vermoeden een verband tussen de kankergevallen in hun omgeving en de uitstoot van de asfaltfabriek. Dory Ochtman verloor haar ouders, haar man en verschillende leden van haar schoonfamilie aan kanker. Allemaal woonden ze in de buurt van de asfaltcentrale. 'Het moet toch, dat is toch geen toeval? Het is kanker wat de klok slaat. Kijk hier eens in de hele wijk. Het is allemaal kanker.'
'Zeker. We gaan ook gewoon dood door die vieze stinkfabriek', vult haar buurtgenoot Chantal de Hommel aan. 'Alleen wie gaat daar iets aan doen? De politiek is aan zet.'

Omroep Gelderland heeft ook bouwbedrijf Dura Vermeer, eigenaar van asfaltcentrale APN in Nijmegen, om een reactie gevraagd. Dura Vermeer zegt nog met een verklaring te komen.

Trend?

De timing van dit bericht rond alle ophef en het debat over de gevolgen van de uitstoot voor omwonenden van Tata Steel valt op.

Bron: Streekomroep RN7 (Rijk van Nijmegen)
Home
Cookies zijn essentieel voor een goede werking van deveiligheidskundige.nl. Door op oké te klikken geeft u toestemming voor het gebruik van cookies op deze website.