Houtkachels stoten bijna net zoveel fijnstof uit als al het wegverkeer in Nederland

Op koude herfst- of winteravonden kan de open haard of houtkachel het thuis een stuk warmer en gezelliger maken, maar erg milieuvriendelijk is het niet. ‘Want wie voor twee uur de open haard aansteekt, stoot evenveel fijnstof uit als een vrachtwagen die van Brussel naar Parijs rijdt,’ aldus de Vlaamse Milieumaatschappij. Hoe schadelijk is dat eigenlijk voor onze gezondheid?

Nu de dagen korter worden en de temperaturen dalen, ontsteken steeds meer huishoudens de open haard. Ongeveer 20% van de Nederlandse huishoudens bezit een met hout gestookte installatie. Maar daarmee halen we niet alleen de gezelligheid in huis, ook de autosnelweg. Uit cijfers van de website emissieregistratie.nl blijkt namelijk dat alle houtkachels tezamen goed zijn voor bijna net zoveel fijnstof als al het wegverkeer in Nederland.

Hoe schadelijk is dat eigenlijk voor onze gezondheid? KRO-NCRV's De Monitor vroeg het toxicoloog Flemming Cassee van het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM), maar een eenduidig antwoord kan de wetenschap volgens hem niet geven. ‘Het is duidelijk dat houtrook gezondheidsproblemen kán opleveren, maar toxicologisch weten we niet precies wat bij welke mate van blootstelling er daadwerkelijk schade optreedt. Daar hebben we gewoonweg te weinig informatie over.’

Dat komt ook doordat de impact van fijnstof door houtkachels op onze gezondheid moeilijk te meten is, vertelt Cassee. ‘Bij een houtkachel gaat het vaak om een zogenoemde ‘piekbelasting’; de hoeveelheid fijnstof op een bepaald moment in de lucht. Dat hangt af van een aantal variabelen, zoals hoe de wind waait en de wijze waarop er door de stoker wordt gestookt. Dit maakt het lastig te voorspellen in welke mate je werkelijk schade oploopt.’

GGD wil strengere regels
Desalniettemin pleiten de GGD’en in Noord-Nederland voor strengere regels op het gebruik van houtkachels. Afgelopen voorjaar deden zij onderzoek bij tien gezinnen met ernstige klachten over houtrook van hun buren. Bij acht van de tien gezinnen was de hoeveelheid fijnstof veel te hoog. Soms wel tien keer hoger dan de norm die de Wereldgezondheidsorganisatie adviseert. En dat kan gezondheidrisicio’s met zich meebrengen. Landelijke regelgeving om overlast door houtkachels tegen te gaan is daarom geboden, aldus het rapport.

Begrijpelijk, vindt Flemming Cassee. ‘Hoe hoger de concentraties rook waaraan mensen worden blootgesteld, hoe hoger de gezondheidseffecten kúnnen zijn. Het is echter moeilijk om precies te duiden welke gezondheidsschade mensen oplopen van houtrook, omdat we daar weinig onderzoek naar hebben gedaan. Pas als de politiek ons opdracht geeft dit verder te onderzoeken, kunnen we dit ook doen. Maar uiteraard gun je iedereen zijn schone lucht. En als mensen last van rook hebben, is dat maatschappelijk natuurlijk ongewenst.’

De Monitor doet onderzoek naar over overlast door houtrook. Ervaart u overlast of bent u juist fervent stoker? Of bent u betrokken bij dit soort meldingen? Stuur dan een mail naar Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.

Bron: De Monitor


Home
Cookies zijn essentieel voor een goede werking van deveiligheidskundige.nl. Door op oké te klikken geeft u toestemming voor het gebruik van cookies op deze website.
Oké Niet oké