Missie Volandis volgens directeur Hobma

De nieuwe algemeen directeur van Volandis, Tjeerd Willem Hobma, gaat enthousiast van start. Hij is net begonnen sinds de officiële lancering van Volandis en heeft een duidelijk streven. “Van de 3.000 bouw- en inframedewerkers die jaarlijks met pensioen gaan, is meer dan de helft arbeidsongeschikt op hun pensioengerechtigde leeftijd. Dat kan niet meer”, zegt Hobma.
De directeur gaat aan de gang met de hoofdthema’s van Volandis: ‘Werk Veilig, Houd Plezier en Kijk Vooruit’. Hobma heeft een helder doel gesteld bij Volandis. “We willen dat alle bouw- en inframedewerkers op een gezonde en goed inzetbare manier hun pensioen halen.”

Duurzame Inzetbaarheidsanalyse
Dat wil Volandis onder meer doen via de Duurzame Inzetbaarheidsanalyse (DIA). De DIA bestaat uit een medische keuring en een adviesgesprek. Het Periodiek ArbeidsGezondheidskundig Onderzoek (PAGO) blijft hier onderdeel van uitmaken. “Elke werknemer wordt iedere vier jaar medisch gekeurd en gaat in gesprek met Volandis over zijn of haar toekomst en wat de werknemer kan doen om veilig, gezond en gemotiveerd te blijven werken. Mocht het nodig zijn, dan kunnen wij hen direct doorverwijzen naar de juiste instanties voor verdere hulp. Het is onze rol om mee te denken met werkgevers en werknemers, over de verschillende trajecten die er zijn, wie je daarbij kunnen helpen, maar ook zaken als financiering.”

Sectorbereik
Duurzame inzetbaarheid is een belangrijk thema binnen de sector. Volandis gaat daar dan ook serieus werk van maken de komende jaren. “Per jaar willen we zo’n 20.000 mensen deel laten nemen aan de DIA, zodat we in 2020 zo’n 80 procent van alle medewerkers in de sector hebben gezien”, zegt Hobma. “Toch moeten werkgevers en werknemers ook hun eigen verantwoordelijkheid nemen rondom dit thema. Wij proberen de boodschap op zoveel mogelijk plekken te verkondigen, mensen bewust te maken en ondernemingen uit te dagen aan de slag te gaan met duurzame inzetbaarheid. Maar uiteindelijk moeten zij er ook zelf mee aan de slag gaan.”

Kennis- en adviescentrum
Hobma rijdt daarom het komende halfjaar het hele land door, om met organisaties en instellingen te praten over samenwerkingen. “De kracht zit hem in de herhaling. Iedereen moet weten wat wij doen en waarvoor zij bij ons terecht kunnen. Sommige organisaties hebben soms een zetje nodig, wij proberen die te geven als het nodig is. Vervolgens kunnen zij bij ons altijd terecht voor vragen en advies.” Het nieuwe kennis- en adviescentrum staat voor iedereen in de sector klaar. “De bouwsector heeft gemotiveerde en gezonde werknemers nodig, daar helpen wij graag bij”, besluit Hobma.

Bron: BouwendNederland.nl
Home
Cookies zijn essentieel voor een goede werking van deveiligheidskundige.nl. Door op oké te klikken geeft u toestemming voor het gebruik van cookies op deze website.