Column: Het nieuwe normaal - Flip werkt thuis

Een nostalgisch geluid klinkt in mijn thuiskantoortje (slaaphok II): iemand tracht mij te benaderen via mijn vaste thuislijn. Dat is een zeldzaamheid geworden, want het nieuwe normaal bestaat niet alleen uit anderhalve meter en meer thuiswerken, maar ook uit onbeperkte bereikbaarheid en dus een voorkeur voor het mobiel. Dat wordt ook opgenomen tijdens het poepen; een prominent onderdeel van thuiswerken. Gelukkig floept er daarbij regelmatig een iPhone uit hand of zak, wat in gunstige gevallen direct de rust terugbrengt. Vooral diepspoelers maken korte metten met de fijnzinnige elektronica en aldus met de bereikbaarheid. Bij het vlakspoeltoilet (met het presenteerblad) bestaat de kans dat de val wordt gestuit vóór de verdrinkingsdood van het toestel. Daar zijn zelfs filmpjes van (want alles moet tegenwoordig worden vastgelegd) mét en zonder poep op de lens, afhankelijk van de timing van het ongeval.

Chez KnijtIn elk geval vond iemand het nodig om mijn thuislijn te gebruiken. Het voordeel is dat ik niet hoef te zoeken naar een jengelende smartphone die bij mij steevast ergens aan een lader hangt of zich in een van de vele zakken van mijn werkkleding bevindt. Die heb ik even niet aan, want het is hier vrij warm en dat schijnt nog tot het weekend te duren. Ik trek aan een snoer en er komt een toestel vanonder een stapeltje memo’s, TRA’s en vakbladen tevoorschijn. Jammer dat ik niet in Knijtijzers testament sta, want ik had graag zijn klassieke wandtoestel overgenomen. Zijn nalatenschap is aan de staat vervallen, want ook de neef uit Canada wilde zich in coronatijd niet per vliegmachine naar Koeschuddersveld begeven om zich te ontfermen over een bouwval uit de jaren ’60 en een net zo oud wandtoestel. Ik wens de staat sterkte toe bij de ontsmetting en sanering van wijlen Knijtijzers museum.

Het is de bedrijfsarts, Encik doktor Pekerjaan (zo neemt zijn Maleisische vrouw en assistente de telefoon altijd op). Hij schijnt al onze vaste telefoonnummers in zijn systeem te hebben, wat voor hem het voordeel heeft dat hij kan controleren of een ziekgemelde patiënt echt thuis is. Met vage coronaklachten mag men niet werken (al vindt Scheurwater van wel; met een theemuts over de kop), dus de bedrijfsarts belt de laatste tijd heel wat af. Pekerjaan meldde zich wegens zijn verplichte overleg met de preventiemedewerker. Dat wilde namelijk niet zo van de grond komen, een en ander vanwege de voortdurende ontstentenis van Diesel-Tinus, de functionaris in casu. Die is namelijk nooit aanspreekbaar.

Ik schiet altijd in een formele kramp als ik onze bedrijfsarts spreek, ook als ik niet tevens zit te poepen. Dat effect hebben medisch geschoolden nu eenmaal op de generatie waar ik toe behoor. Pekerjaan is niet zomaar iemand die zich arbo-arts noemt; hij heeft de volledige vierjarige opleiding tot bedrijfsarts gevolgd. Ook staat hij als arbeids- en bedrijfsgeneeskundige in het BIG-register en we mogen blij zijn dat we hem hebben. Echte bedrijfsartsen zijn nog schaarser dan arbeidshygiënisten, vooral in de regio Koeschuddersveld.

Meteen na de wetswijziging in 2018 is Pekerjaan begonnen met zijn pogingen om Diesel-Tinus te spreken te krijgen. Dat bleek nagenoeg onmogelijk want Diesel-Tinus was altijd in overleg met de OR, genoot van zijn ouwelulledag of bleek in gesprek (waarschijnlijk met de secretaris van de Canta-club of een van zijn medebestuursleden van carbidschietvereninging De Knalpot). Voicemail helpt bij hem niet; hij is van het type meteen-of-helemaal-niet. Pekerjaan valt in de categorie helemaal-niet. Omdat ik de beoordelingsgesprekken binnen de afdeling Veiligheid en Gezondheid voer (Milieu valt onder Kreunhard) heb ik al twee keer verzuimd een belangrijk punt te bespreken met mijn enige ondergeschikte, Diesel Tinus, namelijk zijn verplichte overleg met dokter Pekerjaan. Eén gesprekje te voeren en zelfs dat weet ik te verzieken. Volgende keer voer ik het beoordelingsgesprek niet in het fietsenhok, waar meer dan één reden voor valt aan te voeren, als je tenminste niet tot je enkels in de urine wilt staan. Scheurwater, aan wie ik op mijn beurt verantwoording afleg, beoordeelt alleen de voor hem relevante aspecten van mijn functioneren. Dat gaat om mijn opbrengst in harde pegels, die uit de aard der zaak negatief is. Mijn overheveling naar Scheurwater & Gortworst BV zal daarin weinig verandering brengen, afgezien van de salariskorting. Bij Gortworst zijn de kernpunten 'belasting' en 'tillen' en op dat punt praten wij vanuit zeer verschillende referentiekaders.

Ik heb Pekerjaan voorgesteld Diesel-Tinus gewoon aan te spreken tijdens de ziekteverzuimbegeleiding of het verzuimspreekuur. Tinus leidt immers aan talloze slepende en acute aandoeningen en kwetsuren? Ik hoor Pekerjaan driftig typen, terwijl hij ongetwijfeld vaststelt dat Tinus vaste klant is.

Pekerjaan: ‘Eh… ja. Dat is niet conform de protocollen. Bovendien kan ik mijn agenda natuurlijk niet met u delen, maar laten we zeggen dat ik de naam in mijn administratie tegenkom, maar dan als Tinus Brakman; is dat dezelfde persoon? Helpt u mij even; is uw Tinus-de-preventieprofessional die licht verstandelijk beperkte man met dat gedeukte autootje vol oud ijzer? Dan hebben wij hem inderdaad wel eens in onze praktijk zien verschijnen. Waarvoor kan ik uiteraard niet zeggen, maar ik kan proberen in het volgende zevenminutenconsult ook het wettelijk verplichte overleg te voeren.’
Ik: ‘Volgens de informatie die onze zeer gewaardeerde Tinus Brakman alias Diesel-Tinus ruimhartig met mij deelt, ziet u hem vrijdag weer.’
Pekerjaan: ‘Dat zou kunnen kloppen. Mijn oprechte excuses en vast fijne vakantie.’

Mijn vakantie is door Scheurwater al verbeurd verklaard, maar ik wens Pekerjaan insgelijks. Ik beloof hem plechtig dat ik zo nodig zal bemiddelen bij het gewenste contact, ook al maak ik me wel zorgen over het gekleurde inzicht dat hij daarmee in onze bedrijfscultuur gaat verwerven. Mocht hij geen bevredigende resultaten boeken in zijn zevenminutenconsult. Pfff…

Tot op heden heeft de door de wet beoogde toegenomen zichtbaarheid van dokter Pekerjaan op onze werkvloeren nog niet geleid tot nieuwe arbeidsongevallen of een hogere werkdruk (beide met betrekking tot Pekerjaan zelf), vooral omdat die zichtbaarheid er niet is. We wijten het maar aan corona, want dat is nog steeds een waardevol excuus voor alles wat versloft, vertraagt en verslonst. Behalve dan voor het coronaprotocol zelf, want in onze gangen lijkt het soms alweer de Kalverstraat op zaterdag, maar dan zonder zakkenrollers (nog een beroepsgroep die hevig lijdt aan de maatregelen en niets liever wil dan ouderwets hossen en drommen).

Thuis werkenOok wij zijn de coronamaatregelen meer dan zat. Zelfs Lonneke wil graag weer eens in haar billen worden geknepen, zei ze laatst. Daar komen we maar niet aan tegemoet. Tijdens het thuiswerken zijn de verleidingen eenvoudig te weerstaan en op het werk blijken ook ónze handgels vooral water te bevatten. De tweede golf ligt bij ons al onder de dispensers, naast de kleine kots. Iemand heeft de tekst op de etiketten weten te vertalen en stuurt mij net een WhatsAppje. Fotobijschrift: ‘Red ons, De Reede’.

Rest mij de rede en u de rust. Gelukkig gaan Scheurwater en Gortworst beide uitgebreid op vakantie. Dat scheelt een hele hoop berichtjes waar ik wél direct op dien te reageren. Vanaf volgende week ‘runt de veiligheidspief de toko’, in de termen van Scheurwater. De aapjes hebben mijn schouders weer gevonden.

U allen een prettige vakantie,
Flip de Reede
Home
Cookies zijn essentieel voor een goede werking van deveiligheidskundige.nl. Door op oké te klikken geeft u toestemming voor het gebruik van cookies op deze website.