GGD-handreiking Inrichten COVID 19 testfaciliteit – rol van de bedrijfsarts en arbodienst

De afgelopen dagen heeft overleg plaatsgevonden over de GGD handreiking inrichten COVID-19 testfaciliteit en de rol van de bedrijfsarts/arbodienst daarin. Het bijgevoegde document is geschreven voor de GGD die belast is met het opzetten van een organisatie voor het testen van zorgprofessionals buiten de ziekenhuizen. Vanaf maandag 6 april 2020 zijn er in het hele land via de GGD testmogelijkheden beschikbaar voor de doelgroep. De focus van het nieuwe beleid ligt in eerste instantie op het testen van zorgmedewerkers met klachten die werken met lichamelijk kwetsbare personen en ouderen én die onmisbaar zijn voor de zorgcontinuïteit. In dit document gaan we uit van organisatie van een COVID-19 testfaciliteit op de door GGD georganiseerde locatie.

In het document is aangegeven dat triage, aanmelding en aanvraag door een (bedrijfs)arts worden uitgevoerd. Triage betekent ook borgen dat de prioritaire zorgmedewerkers daadwerkelijk als eerste het proces in mogen, en betekent dus soms ook het afwijzen van niet-prioritaire claims. Er zijn helaas op dit moment ook (zelfstandige werkende) zorgmedewerkers zonder bedrijfsarts, en voor hen heeft de GGD zelf een vangnet georganiseerd.

Belangrijke oproep aan bedrijfsartsen van zorginstellingen

Bied je actief en duidelijk aan bij je klanten én zo nodig aan de regionale GGD-en als contactpersoon/aanvrager voor testen. Zo zorg je ervoor dat bedrijfsartsen vind- en zichtbaar zijn voor het aanvragen van testen. Bel bijvoorbeeld je klanten, maak hen attent op deze mailing en jouw rol daarbij. Uiteraard kun je deze mailing ook aan hen doorsturen. Regionale procedures zijn maatwerk en kunnen opgevraagd worden bij de GGD van je werkgebied.

Buiten de ziekenhuizen zijn er vijf sectoren waarvoor verder uitgewerkte adviezen zijn opgesteld. Zie 'Uitgangspunten inzetten en testen zorgmedewerkers' op lci.rivm.nl

Bron: NVAB
Home
Cookies zijn essentieel voor een goede werking van deveiligheidskundige.nl. Door op oké te klikken geeft u toestemming voor het gebruik van cookies op deze website.