SSVV neemt maatregelen vanwege coronavirus

UPDATE: ZIE HIERONDER
Het kabinet heeft maatregelen genomen om verdere verspreiding van het coronavirus tegen te gaan. Wanneer de overheid nieuwe maatregelen neemt, passen we onze maatregelen op basis daarvan aan.

Certificatie

De erkende certificatie-instellingen volgen het protocol van de Raad voor Accreditatie voor buitengewone gebeurtenissen en omstandigheden. Op basis hiervan bepalen zij in hoeverre en in welke vorm audits tot en met 6 april kunnen doorgaan en of de geldigheid van VCA-, VCO- en VCU-certificaten die in de periode tot en met 6 april verlopen, kan worden verlengd.

Opleiding en examinering

  1. We adviseren examencentra en opleiders hun VCA- en SOG-examens en opleidingen zo veel mogelijk uit te stellen tot na 6 april 2020. Onderdelen van opleidingen die op afstand plaatsvinden (thuisleren via de computer), kunnen wel gewoon doorgaan.
  2. Als uitstel volgens het professionele oordeel van het examencentrum of de opleider niet mogelijk of wenselijk is, vragen we hen dringend de adviezen van de overheid op te volgen en alle maatregelen te nemen die nodig zijn om de veiligheid en gezondheid van de deelnemers, examinatoren en docenten te beschermen. We kunnen het coronavirus alleen een halt toeroepen als we hierin allemaal onze verantwoordelijkheid nemen!

Dispensatie voor diploma's en certificaten uit het Centraal Diploma Register

  1. Diplomahouders van wie het diploma na 12 maart 2020 verloopt (of is verlopen), krijgen dispensatie voor een periode tot maximaal drie maanden nadat de overheid haar maatregelen op het gebied van sociale onthouding en fysiek afstand houden, intrekt. Op dit moment duren deze maatregelen nog minimaal tot en met 6 april 2020. Dit betekent dat de dispensatie voorlopig geldt tot en met 6 juli 2020. Tijdens deze periode mogen de diplomahouders tijdelijk met hun verlopen diploma blijven werken.
  2. Deze regeling geldt ook voor medewerkers van VCA-gecertificeerde bedrijven die binnen drie maanden na hun indiensttreding hun VCA-diploma moeten halen. Voorwaarde is wel dat een ervaren collega (met minimaal een VOL-VCA-diploma) hen bij het werk begeleidt tot het moment dat zij wél succesvol examen hebben kunnen doen.
  3. Mensen die niet in de onder 1) en 2) genoemde groepen vallen, kunnen geen beroep doen op de dispensatieregeling. Zij zullen geduld moeten hebben tot examen doen weer mogelijk is, of afspraken moeten maken met hun opdrachtgever.
  4. Als de overheid besluit haar maatregelen op het gebied van sociale onthouding en fysiek afstand houden te verlengen, verschuift de einddatum van de dispensatieregeling mee. Bijvoorbeeld: de overheid besluit haar maatregelen te verlengen tot en met 1 juli. De dispensatieregeling geldt dan tot en met 1 oktober.
  5. SSVV vraagt mensen hun examen op tijd in te plannen, ook zolang het einde van de coronacrisis nog niet in zicht is. Mocht het examen tegen die tijd niet kunnen doorgaan, dan kan altijd weer een nieuwe datum worden gezocht. Zo willen ze voorkomen dat er straks, als de coronacrisis voorbij is, een piek in de examenaanvragen ontstaat.
Het bovenstaande geldt voor alle diploma's en certificaten in het Centraal Diploma Register: B-VCA, VOL-VCA, VIL-VCU, SOG-petrochemie en SOG-steigerbouw. Het CDR geeft bij diploma's die na 12 maart zijn verlopen de volgende melding: 'Dit diploma valt onder de dispensatieregeling van de SSVV in verband met het coronavirus. Dit betekent dat de diplomahouder tijdelijk met zijn verlopen diploma mag blijven werken.'

​​​​Overige maatregelen

  • De medewerkers van het SSVV-bureau werken zo veel mogelijk thuis. Mogelijk is de SSVV hierdoor telefonisch minder goed bereikbaar.
  • We annuleren onze eigen bijeenkomsten tot 1 juni 2020. De training voor nieuwe VCA-auditoren (1 april) wordt verplaatst naar 19 juni 2020. De centrale harmonisatiebijeenkomst (23 april) wordt verplaatst naar 8 oktober 2020. Voor de cursus Slimmer Toolboxen (15 april) moeten we nog een nieuwe datum zoeken.

Vraag & antwoordpagina

SSVV heeft een pagina gemaakt met een overzicht van vragen (met antwoorden) die ze naar aanleiding van het coronavirus hebben gekregen.
Staat uw vraag er niet tussen? Stuur dan een e-mail naar Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.

Bron: SSVV
Home
Cookies zijn essentieel voor een goede werking van deveiligheidskundige.nl. Door op oké te klikken geeft u toestemming voor het gebruik van cookies op deze website.