AAF Emmen probeerde strafzaak af te kopen

AAF International uit Emmen heeft geprobeerd om de strafzaak tegen het bedrijf vorig jaar te schikken met het Openbaar Ministerie. Dit om een gang naar de rechter te voorkomen.

Dat bevestigen het Openbaar Ministerie en advocaat Peter Koops van Trip Advocaten uit Assen. Hij staat het internationale bedrijf AAF International in de strafzaak Lancaster bij. Koops zegt dat AAF een zeer concreet voorstel heeft gedaan.

Schadevergoeding en boete
'Voor zover ik dat kan beoordelen heeft het OM dat aanbod ook serieus overwogen. We hebben een paar intensieve gesprekken hierover gehad.' Uiteindelijk koos justitie er voor om het financiële aanbod van AAF International niet te accepteren. Dat aanbod behelsde een schadevergoeding voor tientallen medewerkers die bij AAF International hebben gewerkt en een boete voor het bedrijf. Hoeveel geld er door AAF is aangeboden, is onbekend. Advocaat Koops wil daar geen uitspraken over doen.
Het Openbaar Ministerie bevestigt het schikkingsvoorstel, maar wil verder niet inhoudelijk reageren. Bronnen melden dat de officier van justitie wel oren had om de zaak met luchtfilterfabriek AAF International buiten de rechtszaal af te handelen. Dat komt ook wel vaker voor, ook in het strafrecht. Maar van hogerhand zou daar een stokje voor zijn gestoken. Juist ook om AAF als voorbeeld te laten dienen voor andere soortgelijke bedrijven die ook veelvuldig met chemicaliën werken.

Al lang bekend
Het was AAF International al veel langer bekend dat er werd gewerkt met de giftige stof. In de lijm die het bedrijf gebruikte zat formaldehyde, een kankerverwekkende stof die de ogen en luchtwegen kan irriteren. Medewerkers in Emmen klaagden over benauwdheid, hoofdpijn en geïrriteerde ogen. Er hebben zich sowieso al 120 ex-medewerkers van AAF International gevoegd in de strafzaak. Ze proberen op die manier onder meer een schadevergoeding te krijgen van hun voormalige werkgever. Bij FNV Bondgenoten hebben zich inmiddels dertien ex-medewerkers gemeld met gezondheidsklachten. Zeker één oud-medewerker heeft longkanker, waarvoor hij AAF verantwoordelijk houdt. 

Geen ventilatie
Het Dagblad van het Noorden heeft nu rapporten in handen waaruit blijkt dat AAF al in 1999, 2008 en 2010 door de eigen arbodienst werd gewaarschuwd voor de gezondheidsrisico's. In het rapport uit 2008 staat dat het 'absoluut noodzakelijk is verbeteringen door te voeren'.
Er waren concentraties formaldehyde gemeten die 22 keer boven de wettelijke grenswaarde liggen. Medewerkers waren niet op de hoogte van de risico's, de ventilatie was onvoldoende en beschermende kleding ontbrak.

De advocaat van AAF zegt in de krant dat de top van het luchtfilterbedrijf 'ontzettend geschrokken' is van de gang van zaken. 'Het staat vast dat de hoogste bazen van niks wisten', zegt advocaat Peter Koops. Wel is er 'bereidheid om wat te compenseren'.

In oktober 2017 werd de betreffende afdeling gesloten door de Inspectie SZW. Enkele maanden later werden bij een inval rapporten en andere documenten in beslag genomen. Twee leidinggevenden worden nu door het Openbaar Ministerie vervolgd. Op 23 januari is er een regiezitting in de zaak.

Bronnen: NOS, DvhN en AD
Home
Cookies zijn essentieel voor een goede werking van deveiligheidskundige.nl. Door op oké te klikken geeft u toestemming voor het gebruik van cookies op deze website.