Drama Urker vissersboot 'Lummetje'

Duikers hebben zondag de twee lichamen van de vermiste vissers gevonden in de stuurhut van de gezonken viskotter UK165 Lummetje. Het wrak van het schip ligt ten westen van de zuidpunt van Texel. Duikers konden zondag voor het eerst in het wrak zoeken. De gezonken kotter, die zeker 12 meter diep in de Noordzee ligt, was eerder nog niet toegankelijk. Op zaterdag werden op de bewuste plek in de Noordzee de nodige maatregelen getroffen om zondag veilig te kunnen duiken.

Kotter-drama
Het kotter-drama werd donderdagochtend ingeluid toen de Kustwacht in Den Helder rond 05.45 uur een noodmelding ontving. Het ging om een noodbaken van de viskotter UK165 ‘Lummetje’. In de loop van de ochtend werd de kotter door een sonar van de marine gelokaliseerd op de zeebodem.

Zoektocht
Bijna 12 uur lang zochten KNRM, Kustwacht en collega’s op zee naar de opvarenden Jochem Foppen (41) en Hendrik-Jan de Vries (27) uit Urk, maar zonder resultaat. Daarom werd gedacht dat de mannen zich mogelijk nog in de boot bevonden.
De eerste dagen was de zee echter te onstuimig om te kunnen duiken. Op zaterdag kon dit voor het eerst en werden met behulp van een robot voorbereidingen getroffen om het wrak te betreden. Dat gebeurde zondag, met de vondst van twee lichamen tot gevolg.

De vermoedelijk gekapseisde kotter werd na de vondst nog niet gelicht. 'Volgende week wordt door betrokken partijen overlegd over het naar boven halen van de viskotter', aldus een woordvoerster van de politie.
De Onderzoeksraad voor Veiligheid start onderzoek naar het vergaan van de visserskotter UK-165 Lummetje nabij Texel.

Bronnen: AD en OvV
Home
Cookies zijn essentieel voor een goede werking van deveiligheidskundige.nl. Door op oké te klikken geeft u toestemming voor het gebruik van cookies op deze website.