Explosie en brand in fabriek Texas

Woensdagmiddag (Nederlandse tijd) vond een explosie plaats in de fabriek van de TCP Group in Port Neche in Texas. In de uren daarna waren er meer explosies en breidde de brand zich uit. De tweede 'explosie' bleek een omvallende schoorsteen in het gebouw die een extra klap en vonkenregen veroorzaakte.

Gewonden
De fabriek werkt voor de chemische en petroleumindustrie. Circa 30 personen (van de 175 eigen en 50 ingehuurde krachten) waren ter plekke ten tijde van de eerste explosie. Er is sprake van 3 gewonden, twee medewerkers en een ingehuurde kracht van de fabriek. Alle drie zijn poliklinisch behandeld en dus niet meer in het ziekenhuis.

Butadieen
Het incident vond plaats in een tank met afgewerkt butadieen. De stof wordt gebruikt bij de productie van synthetisch rubber en plastic. Butadieen kwam als kleurloos gas vrij bij de brand. Deze stof wordt door de US National Library of Medicine als een risicocostof aangemerkt. Volgens de Texas Commission on Environmental Quality waren de waarden die gisteren op circa 6 kilometer afstand werden gemeten ver onder de toegestane en gezonde hoeveelheid.

Oorzaak
De oorzaak van de explosie is nog niet bekend en wordt nog onderzocht door de autoriteiten en de TPC Group.'TPC Group [...] is working with the authorities and are forming a team to complete a full investigation and root cause examination once the event has been mitigated.'

'Nederland'
In een cirkel van ruim 6 kilometer is vrijwel iedereen geëvacueerd. Onder meer het stadje Nederland wordt getroffen door de evacuatie. Nederland werd in 1897 gesticht door Nederlandse immigranten. Onder meer een windmolenmuseum herinnert nog aan de oorsprong van het Texaanse stadje, dat rond de 17.000 inwoners heeft.

Trend
De afgelopen maanden zijn er meer explosies geweest in de regio. In april kwam in de buurt van Houston een medewerker van een fabriek om en raakte een andere gewond. Bij een brand in juli in Baytown raakten 37 medewerkers gewond.

Bronnen: NOS, AD, StarTelegram, CNN, BBC en TPC Group


Home
Cookies zijn essentieel voor een goede werking van deveiligheidskundige.nl. Door op oké te klikken geeft u toestemming voor het gebruik van cookies op deze website.