Grote kerkbrand in Hoogmade

Van de Onze-Lieve-Vrouw-Geboortekerk in Hoogmade rest dinsdagochtend slechts een geraamte. De toren is zwartgeblakerd. De brand die maandag uitbrak in de kerk heeft het gebouw volledig verwoest. De brand brak rond 12.30 uur uit, en drie uur later stortte de torenspits in. Volgens de brandweer zijn daarbij geen andere gebouwen geraakt. Bij de rooms-katholieke kerk waren werkzaamheden aan de gang. De brand is ontstaan tijdens het afbranden van verf.

De meeste omwonenden konden volgens de gemeente Kaag en Braassem - waar Hoogmade onder valt - in de nacht van maandag op dinsdag gewoon thuis slapen. Alleen enkele bewoners van huizen aan de Kerkstraat konden uit veiligheidsoverwegingen nog niet naar huis. Over hun situatie wordt volgens burgemeester Marina van der Velde-Menting in de loop van deze dag meer duidelijk. 'We doen dit stap voor stap', benadrukt ze. 'De schuldvraag is voor later.'

De brandweer is de hele nacht bezig geweest met nablussen. Een gebied van vijftig meter rond de kerk - dat maandag toen het vuur woedde, werd afgezet - was dinsdagochtend nog niet vrijgegeven. Bouwinstructeurs bekijken dinsdag hoe onveilig de situatie is. De precieze schade aan de kerk wordt in kaart gebracht en de stabiliteit van het gebouw wordt onderzocht. Eventueel moeten de restanten van de kerk gesloopt worden. Uit veiligheidsoverwegingen is de kerk met hekken afgeschermd.

NL Alerts
Door de brand kwam veel rook vrij. De omgeving van de kerk werd vrijgemaakt en enkele woningen en een school werden ontruimd. De brandweer riep mensen op niet naar de kerk te komen en afstand te nemen.
In Hoogmade en omgeving is vroeg in de middag ook een NL Alert verstuurd, waarin stond dat ramen en deuren gesloten moesten blijven. Het drone-team van de brandweer Hollands Midden bracht de brand van bovenaf in beeld. Aan het begin van de avond werd ook een NL Alert verzonden, waarin staat dat er geen gevaar meer is door de rook.

Lees ook Monumenten kwetsbaar: 'Onderhoud is vaak een sluitpost'

Bronnen: NOS en Omroep West
Home
Cookies zijn essentieel voor een goede werking van deveiligheidskundige.nl. Door op oké te klikken geeft u toestemming voor het gebruik van cookies op deze website.