Laaggeletterdheid vormt risico voor veiligheid

Tussen de 34 en 40 procent van de werknemers in de schoonmaak, bouw en industrie, productie en landbouw en keuken kan nauwelijks lezen en schrijven, blijkt uit een studie in opdracht van de Stichting Lezen & Schrijven. Daardoor zijn zij minder productief, werken ze langzamer en maken ze meer fouten. Ook het risico op bedrijfsongevallen is groter, omdat ingewikkeld geformuleerde veiligheidsinstructies niet worden begrepen.

In de schoonmaakbranche kan 40 procent van de werknemers geen etiketten op schoonmaakmiddelen lezen of een takenlijst afvinken. Daarmee scoort deze sector het slechtst op het gebied van taalvaardigheid.

Stichting Lezen & Schrijven
Volgens Lezen & Schrijven kunnen zij niet volwaardig aan onze maatschappij meedoen. 'Nog steeds denken veel mensen dat het in sommige beroepen helemaal niet nodig is deze basisvaardigheden te beheersen', zegt directeur-bestuurder Stichting Lezen & Schrijven. 'Terwijl het beheersen van lezen, schrijven en rekenen, zowel op het werk als daarbuiten, zo belangrijk is om goed mee te kunnen doen.'
'Wij bevelen aan om landelijk vast te leggen dat UWV en de gemeentelijke sociale diensten overal in Nederland mensen die een uitkering hebben of aanvragen structureel screenen op basisvaardigheden. En met hen een passend opleidingsaanbod zoeken. Het gaat dan om mensen die opgeleid zijn op mbo-3 niveau of lager. Op deze manier kunnen heel veel laaggeletterden structureel worden gevonden en opgeleid.'

16 procent van de werkzoekenden is laaggeletterd
Van de mensen die een baan zoeken, is 16 procent laaggeletterd. Onder werklozen die laagopgeleid zijn, loopt dat percentage op naar 25 tot 50 procent.
In Nederland hebben ongeveer 1,8 miljoen mensen tussen de 16 en 65 jaar moeite met taal of rekenen.
Het is voor het eerst dat er onderzoek is gedaan naar de mate van laaggeletterdheid per sector.

Bronnen: NU.nl, AD en Stichting Lezen & Schrijven
Home
Cookies zijn essentieel voor een goede werking van deveiligheidskundige.nl. Door op oké te klikken geeft u toestemming voor het gebruik van cookies op deze website.
Oké Niet oké