Vijf mensen baan kwijt bij ESD-SIC door uitstoot blazers

Het chemiebedrijf ESD-SIC bij Delfzijl dat onder vuur ligt vanwege de verspreiding van een kankerverwekkende stof, heeft al vijf mensen moeten ontslaan.

Volgens ESD-directeur Richard Middel is dat in maart gebeurd bij het stilleggen van een verwerkingslijn. Daarmee hoopte het bedrijf de uitstoot van blazers en dus het kankerverwekkende SiC-vezel zoveel mogelijk te verminderen. Enkele ontslagen medewerkers waren al jaren werkzaam bij het bedrijf.

Dwangsom van kwart miljoen euro
Het personeel van ESD-SIC reageerde dinsdag boos en teleurgesteld op het besluit van de provincie om het bedrijf een last onder dwangsom op te leggen. 'De medewerkers zijn onzeker', zegt Middel. 'Wat betekent dit voor de toekomst van het bedrijf en hun baan?'
De onderneming mag van de provincie niet langer de kankerverwekkende vezel verspreiden. Gebeurt dat wel dan hangt ESD-SIC een boete van 250.000 euro per overtreding boven het hoofd.
ESD-SIC heeft ongeveer honderd medewerkers in dienst.

ESD legt productieproces niet stil
Ondanks de dwangsom heeft de directie besloten om het productieproces niet compleet stil te leggen. Dit heeft te maken met lopende contracten met leveranciers en afnemers.
Naast het stilleggen van de verwerkingslijn heeft het bedrijf ook andere maatregelen genomen om de uitstoot van SiC-vezels te minimaliseren: er worden nieuwe vernevelingstechnieken toegepast om stof neer te slaan en een nieuw soort afzuiginstallatie.

Contact met de omgeving
Middel is van plan om ook de omwonenden op de hoogte te houden van de gang van zaken. Waarschijnlijk doet hij dit via een persoonlijke brief.
De directie van het bedrijf heeft inmiddels de aandeelhouder geïnformeerd van de dwangsom. 'Hij betreurt de ontstane situatie en vindt de last onder dwangsom ongegrond en voorbarig.'
Ook de belangrijkste leveranciers en afnemers weten van de kwestie.

Teveel vezels in de omgeving
De provincie heeft dinsdag besloten de last onder dwangsom op te leggen. De beslissing werd genomen op basis van een onderzoek, uitgevoerd door TNO in opdracht van de provincie, begin dit jaar. Tijdens het onderzoek werden zoveel SiC-vezels gevonden dat de provincie nu aan de bel trekt.
Het bedrijf ligt al geruime tijd onder een vergrootglas omdat de stofexplosies, zogenaamde blazers, voor onrust zorgen onder omwonenden. Bewoners van omliggende dorpen zijn bang dat de uitstoot van het bedrijf gezondheidsrisico’s met zich meebrengt.

Bron: Dagblad van het Noorden
Home
Cookies zijn essentieel voor een goede werking van deveiligheidskundige.nl. Door op oké te klikken geeft u toestemming voor het gebruik van cookies op deze website.