Ontploffing pesticidefabriek China - update

Het dodental door een explosie in een Chinese chemische fabriek is opgelopen naar 78. Nog eens veertien dodelijke slachtoffers zijn aangetroffen onder het puin, aldus het Chinese staatspersbureau Xinhua maandag.

Het dodental na de explosie op een industrieel park in de Chinese stad Yancheng is inmiddels opgelopen tot 47. Dat melden Chinese staatsmedia. Ook zijn ruim zeshonderd mensen gewond geraakt, onder wie 32 ernstig, meldt persbureau Reuters vrijdag.

Eerder werd gesproken over 'zeker zes doden'. Onder anderen kinderen, die in een speeltuin in de omgeving van de fabriek speelden, raakten gewond.

Ontploffing
De ontploffing had plaats in het Chenjiagang Industrial Park in de oostelijke stad Yancheng. De brand die na de ontploffing ontstond verspreidde zich naar andere fabrieken op het industrieterrein. Ook zijn er giftige stoffen vrijgekomen. Volgens Chinese staatsmedia zou er benzeen zijn ontploft. Benzeen is een kleurloze, zeer brandbare vloeistof die voornamelijk uit petroleum wordt gewonnen.
De zware explosie was tot ver in de wijde omtrek van Yancheng te voelen.
De oorzaak van de explosie is nog onduidelijk. Chinese autoriteiten melden dat er vlak voor de ontploffing een aardbeving was met een kracht van 2.2. Mogelijk zorgde die ervoor dat licht ontvlambare chemicaliën in brand vlogen. De Chinese nieuwswebsite China Daily wijst er echter op dat het bedrijf in het verleden is beboet vanwege veiligheidsgebreken in de fabriek.

Meerdere ongelukken
President Xi Jinping, die op staatsbezoek in Italië is, heeft opgeroepen tot 'sociale stabiliteit'. Ook wil hij dat Chinese autoriteiten zo snel mogelijk de oorzaak vaststellen. Xi: 'Er hebben recent meer van dit soort grote ongelukken plaatsgevonden, en de betrokken instanties moeten alle lessen hieruit trekken.'

In november kwamen zeker 22 mensen om het leven toen een tankwagen met gevaarlijke stoffen ontplofte op een laadterrein. Vier maanden eerder, in juli, kwamen 19 mensen om het leven bij een ontploffing die ontstond na een brand in een bedrijf dat chemische producten verwerkte.
In 2015 kwamen er 165 mensen om in de stad Tianjin door meerdere explosies in een opslagloods van containers met chemicaliën. Na die ramp riep de Chinese president op de veiligheid in fabrieken te verbeteren.

Bronnen: NU.nl, NRC en RTLNieuws
Home
Cookies zijn essentieel voor een goede werking van deveiligheidskundige.nl. Door op oké te klikken geeft u toestemming voor het gebruik van cookies op deze website.