Nieuwe software in Boeing 737 ontbrak

De vorige week neergestorte Boeing 737 MAX van Ethiopian Airlines beschikte niet over de nieuwste software, meldt NOS Radio zojuist. De oorzaak van de misser is dat Ethiopian Air, net als het Indonesische Lion Air, eigenaar van

het eerder gecrashte toestel, niet werd voorzien van de updates. Die zouden niet automatisch worden doorgevoerd als daar geen aanvullend abonnement voor was afgesloten.

Het automatische correctiesysteem van de 737 MAX heeft de afgelopen tijd bij vele vluchten ingegrepen omdat het ‘dacht’ dat het toestel te snel steeg. Die informatie was afkomstig van één enkele sensor. Een software-update die al maanden in ontwikkeling was, zou het automatische duiken van het toestel hebben voorkomen door niet op slechts één sensor te vertrouwen, maar op de gecombineerde data van meerdere sensoren.

Onduidelijk is of de genoemde update nu al wél of niet had moeten zijn doorgevoerd, maar het is de vliegtuigbouwer verwijtbaar als blijkt dat veiligheidskritische updates alleen na betaling plaatsvinden. Volgens de laatste berichten zal Boeing de updates in het vervolg gratis uitvoeren...
Home
Cookies zijn essentieel voor een goede werking van deveiligheidskundige.nl. Door op oké te klikken geeft u toestemming voor het gebruik van cookies op deze website.