Alsnog vergoeding voor oud-militair vanwege blootstelling aan Chroom6

Een oud-militair met longziekten heeft alsnog recht op een financiële vergoeding van 7.500 euro, omdat hij tijdens zijn werk is blootgesteld aan stoffen met Chroom6. Dat heeft de Centrale Raad van Beroep (CRvB) vandaag geoordeeld.

De oud-militair heeft meer dan een jaar als schoonmaker gewerkt in loodsen waar materialen met Chroom6 houdende stoffen werden geschuurd en geverfd. Na afloop van de schuur- en verfwerkzaamheden moest hij de loodsen uitvegen en allerlei soorten (rest)afval opruimen.

Coulanceregeling
Hij lijdt aan longaandoeningen en heeft een financiële vergoeding aangevraagd op grond van de zogenoemde Coulanceregeling defensie. Deze regeling is bestemd voor (oud) medewerkers van defensie met een aandoening, waarvan kan worden aangenomen dat die verband houdt met het werken met stoffen met Chroom6.

Aanvraag afgewezen
De Staatssecretaris van Defensie heeft de aanvraag afgewezen omdat hij niet aannemelijk vindt dat de man tijdens zijn (schoonmaak)werkzaamheden is blootgesteld aan Chroom6 houdende stoffen. De man was pas enige tijd na de schuur- en verfwerkzaamheden in de loodsen aanwezig om de resten op te ruimen. De rechtbank stelde de Staatssecretaris eerder in het gelijk. Tegen deze beslissing van de rechtbank is de oud-militair in hoger beroep gegaan bij de CRvB.

Wél aannemelijk
De CRvB oordeelt dat de oud-militair wel degelijk is blootgesteld aan Chroom6 houdende stoffen. Hij heeft immers schoongemaakt in loodsen, waar eerder door anderen met Chroom6 bevattende stoffen was geschuurd en geverfd. Hierdoor waren in die loodsen stofdeeltjes met Chroom6 vrijgekomen. De oud-militair is bij het schoonmaken van die loodsen - in ieder geval tijdens het uitvegen van de loodsen - in aanraking gekomen met die stofdeeltjes. Van belang is daarom de informatie van het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu over Chroom6 en het inademen van stofdeeltjes als deze (weer) vrijkomen in de lucht. Op grond van deze informatie vindt de CRvB het aannemelijk dat de man bij het uitvegen van de loodsen is blootgesteld aan Chroom6 houdende stoffen. Hij ontvangt daarom op grond van de Coulanceregeling in hoger beroep alsnog een vergoeding van 7.500 euro.

Bronnen: Rechtspraak.nl en RTL Nieuws
Cookies zijn essentieel voor een goede werking van deveiligheidskundige.nl. Door op oké te klikken geeft u toestemming voor het gebruik van cookies op deze website.
Oké Niet oké