Slachtoffers Chroom6 Tilburg willen hogere schadevergoeding

Medewerkers van een NS-werkplaats in Tilburg die jarenlang zijn blootgesteld aan het kankerverwekkende Chroom6 hebben de Tilburgse gemeenteraad gevraagd om een schadevergoeding hoger dan 7000 euro. Dat zeiden ze gisterenavond op een inspraakavond in het Willem II-stadion.

De ongeveer 800 getroffenen zaten in de bijstand en werkten tussen 2004 en 2012 in een werkplaats in Tilburg in het kader van een reïntegratietraject; ze schuurden museumtreinen voor het Spoorwegmuseum. Ze vinden de schadevergoeding die de gemeente vorige week voorstelde een belediging en denken aan een bedrag tussen de 20.000 en 40.000 euro.

Gezondheidsklachten
Een onderzoekscommissie concludeerde eind vorige maand dat de NS en de gemeente fouten hebben gemaakt. De NS informeerde de gemeente niet over de gevaren en de gemeente zorgde niet voor maatregelen.
Pas jaren na de werkzaamheden werd duidelijk dat in de verf die toen van de treinen werd geschuurd, chroom-6 aanwezig kon zijn geweest. Veel betrokkenen kampen sindsdien met gezondheidsklachten. Inmiddels hebben zo'n zeventig mensen die ziek zijn geworden, de gemeente al aansprakelijk gesteld.

Defensie
De voorgestelde 7000 euro schadevergoeding geldt voor medewerkers die niet ziek zijn geworden. Mensen die wel ziek zijn geworden, krijgen nog eens een bedrag erbovenop van 5000 tot 40.000 euro.
Tijdens een extra vergadering neemt de gemeenteraad volgende week maandag een definitieve beslissing over de regeling. Gisteren werd bekend dat oud-werknemers van Defensie die met chroom-6-verf hebben gewerkt ook een schadevergoeding van 7000 euro willen.

Reactie
In een eerste reactie zeggen Defensie en het kabinet de Tilburgse regeling nog te bestuderen. "Defensie beseft heel goed dat geen enkel bedrag het leed van onze oud-collega's kan verzachten. De regeling die wij met de bonden overeen zijn gekomen heeft als basis het wetenschappelijke onderzoek van het RIVM. En er is gebruik gemaakt van externe experts, juist om tot een goed onderbouwde regeling te komen."

Lees ook:
Commissie houdt partijen aansprakelijk in Chroom-6-zaak Tilburg
en de dossiers Defensie en Chroom6

Bronnen: NOS en NU.nl
Home
Cookies zijn essentieel voor een goede werking van deveiligheidskundige.nl. Door op oké te klikken geeft u toestemming voor het gebruik van cookies op deze website.
Oké Niet oké