Defensie neemt maatregelen na problemen vervoer gevaarlijke stoffen

Defensie neemt meer maatregelen nadat er problemen waren geconstateerd met het transport van gevaarlijke stoffen door de lucht. Zo komt er meer hulp voor de instructeurs die militairen opleiden voor het vervoer van de gevaarlijke spullen.

De afgelopen jaren zijn veelvuldig overtredingen gemaakt bij vluchten uit missiegebied. Controleurs waarschuwden zelfs voor 'een catastrofaal incident met grote materiële, personele en imagoschade voor de defensieorganisatie tot gevolg'. Ook de afgelopen periode waren er overtredingen, erkent defensie tegenover de Volkskrant.
'Defensie lijkt zich niet te realiseren dat de regelgeving er mede is voor de bescherming van het eigen personeel,' aldus Ben Ale - emeritus hoogleraar veiligheid en rampenbestrijding van de TU Delft - in de Volkskrant. 'Veel regels zijn er juist gekomen als reactie op een incident. Als je die regels negeert, vraag je om nieuwe ongelukken.'

Een zegsman benadrukt dat Defensie 'nooit en te nimmer' verboden gevaarlijke stoffen vervoert. Defensie kan echter wel ontheffing krijgen voor gevaarlijke stoffen die niet mogen in de burgerluchtvaart.
De woordvoerder reageert op de Volkskrant, die meldt dat Defensie militairen die verantwoordelijk zijn voor het vervoer van gevaarlijke stoffen, onvoldoende voorbereid naar missiegebieden stuurt.
Volgens de krant is de veiligheid van het luchtvervoer nog steeds niet op orde. De problemen zouden komen door een gebrek aan voldoende ervaren personeel.

Bronnen: NU.nl en deVolkskrant
Home
Cookies zijn essentieel voor een goede werking van deveiligheidskundige.nl. Door op oké te klikken geeft u toestemming voor het gebruik van cookies op deze website.
Oké Niet oké