Boete voor eierhandelaar die Fipronileieren heeft omgekat

Het Openbaar Ministerie (OM) heeft in de rechtbank in Rotterdam een boete van 30.000 euro geëist tegen een eierenhandelaar uit Mijnsheerenland die op grote schaal eieren zou hebben voorzien van een vals herkomstnummer. De werkelijke herkomst van de eieren was onduidelijk. Een deel van de eieren had een te hoog Fipronil gehalte.

"Het bedrijf heeft het vertrouwen van de samenleving in de sector een forse knauw toegebracht. Dit deden zij kort nadat de sector in een enorm dal terecht was gekomen als gevolg van de Fipronil-affaire," zei de officier op zitting.

Eis
Het OM acht voor de onderneming een geldboete van 30.000 euro op de plaats. De officier eiste ook de verbeurdverklaring van de stempelmachines. "Zij zijn gebruikt voor de fraude met het betreffende eiermerk en uit het onderzoek is geen legaal gebruik van de machines duidelijk geworden." Tegen de leidinggevende eist het OM een voorwaardelijke gevangenisstraf van een maand en een werkstraf van 160 uur. De rechtbank deed meteen uitspraak. De onderneming moet een boete van 30.000 euro betalen en de eiermachines werden verbeurd verklaard. De leidinggevende moet van de rechtbank 100 uur werkstraf verrichten met een voorwaardelijke gevangenisstraf van een maand als stok achter de deur.

Bronnen: NVWA en OM
Home
Cookies zijn essentieel voor een goede werking van deveiligheidskundige.nl. Door op oké te klikken geeft u toestemming voor het gebruik van cookies op deze website.
Oké Niet oké