'Strenge fijnstofnorm voor kachels nodig'

Stichting Nederlandse Haarden- en Kachelbranche (NHK) pleit voor de snelle invoering van veel strengere fijnstofnormen. Sommige kachels die in Nederland nog worden verkocht, mogen in andere landen vanwege hun uitstoot al lang niet meer worden verhandeld.

"Om ons heen zien we strengere normen verschijnen. Duitsland kent die al jaren, Frankrijk kent die al jaren en inmiddels is België ons ook al gepasseerd", zegt voorzitter Gert Kooij van branchevereniging NHK woensdag tegen radiozender BNR.

Europese ecodesignnorm
In Nederland gelden op dit moment zelfs helemaal geen normen op het gebied van uitstoot door houtrook. De strengere Europese ecodesignnorm, die eigenlijk pas voor 2022 gepland staat, moet volgens de vereniging daarom sneller in Nederland worden ingevoerd.
Er worden volgens de vereniging al jarenlang gesprekken gevoerd met de overheid. Maar de overheid zet tot nog toe vooral in op zelfregulering en het informeren van consumenten. "Helaas werkt dat in deze situatie niet", meent Kooij.

Door het gebrek aan regelgeving kan het handelsoverschot vanuit landen met strengere regelgeving nu nog wel in ons land worden verkocht. Kooij benadrukt overigens dat niet alle kachels die hier worden verkocht per definitie slecht zijn.

Bronnen: NU.nl en Persbericht Stichting NHK
Home
Cookies zijn essentieel voor een goede werking van deveiligheidskundige.nl. Door op oké te klikken geeft u toestemming voor het gebruik van cookies op deze website.
Oké Niet oké