'Slechts een derde van oudere zzp'ers in de bouw verzekerd'

Slechts een derde van de zelfstandige bouwvakkers is verzekerd tegen ziekte of ongevallen. In 2010 was dat aandeel nog meer dan 70 procent. Hoge premies en strenge eisen van verzekeringsmaatschappijen spelen de zelfstandigen parten.

Vooral bouwvakkers van 45 jaar en ouder vallen tussen wal en schip, schrijft Trouw dinsdag op basis van peilingen van belangenclub Zelfstandigen Bouw.
Schrijnend, zegt voorzitter Maarten Post van Stichting ZZP Nederland. De onverzekerde bouwvakker die door ziekte of een ongeval niet aan het werk kan, komt in de bijstand terecht. Vaak tot aan zijn pensioen. "Dat kan soms wel tien jaar duren."
Volgens voorzitter Charles Verhoef heeft Zelfstandigen Bouw leden die helemaal geen recht hebben op een bijstandsuitkering omdat ze te veel eigen vermogen hebben. Bouwvakkers met een eigen huis bijvoorbeeld. "Die moeten eerst hun huis opeten."

'Een brandend schip gaan ze niet verzekeren'
Pedro Huting (60), schilder
"Pas toen ik een uitkering wilde, kwam ik erachter dat ik maar tot mijn 60ste verzekerd ben. Dat stond in de kleine lettertjes. Ik kreeg er van mijn verzekeraar nog een jaar extra bij. Maar in maart stopt mijn uitkering. Na er ruim twintig jaar voor te hebben betaald, zo’n 300 euro in de maand. Bij een andere verzekeraar kan ik niet terecht. Ik heb een hartinfarct gehad, heb artrose aan mijn handen, vernauwde bloedvaten in mijn benen. Een brandend schip gaan ze niet verzekeren. Wat ik ga doen weet ik nog niet. Misschien in de bijstand. Maar daar heb ik met mijn eigen huis waarschijnlijk geen recht op. Van de arbeidsongeschiktheidsuitkering kom ik nu al niet rond. Een paar uur in de week ben ik daarom toch aan het werk."

Ze kunnen geen verzekering krijgen, omdat het risico op gezondheidsproblemen groot is. Als ze wel zijn verzekerd, dan wordt de verzekering vanwege dezelfde redenen op hun zestigste beëindigd.
Cijfers van het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) laten zien dat zeven jaar geleden 43 procent van de zelfstandige bouwvakkers nog verzekerd was. Maar het aantal zzp'ers in de bouw nam toe en daarmee ook de groep onverzekerden.
Het aandeel verzekerde zelfstandige bouwvakkers van 30 procent lijkt veel in vergelijking met de 19 procent verzekerden onder alle zzp'ers, maar het werk in de bouw is zwaar en dat maakt de groep bouwvakkers kwetsbaar.
Eerder deze maand pleitte werkgeversorganisatie AWVN voor een verplichte arbeidsongeschiktheidsverzekering voor alle werkenden. Werkgevers verzetten zich daartegen.

Bronnen: NU.nl en Trouw
Cookies zijn essentieel voor een goede werking van deveiligheidskundige.nl. Door op oké te klikken geeft u toestemming voor het gebruik van cookies op deze website.
Oké Niet oké