Botsing electrische bolderkar met trein in Oss

Vier kinderen omgekomen bij botsing elektrische bolderkar met trein in Oss.

Vier kinderen zijn donderdagochtend omgekomen bij een aanrijding op het spoor in Oss. Een volwassene en een ander kind raakten zwaargewond. Zij liggen in kritieke toestand in het ziekenhuis.
In het kort
  • Aanrijding tussen trein en elektrische bolderkar bij overweg in Oss
  • Vier kinderen om het leven gekomen
  • Volwassene en ander kind liggen zwaargewond in ziekenhuis
  • Toedracht van ongeval nog niet bekend
  • Onderzoeksraad voor Veiligheid start verkennend onderzoek

Bij de aanrijding waren een trein en een elektrische bolderkar, ook wel een stint genoemd, van een kinderopvang betrokken. De kinderen (vier tot elf jaar) en hun vrouwelijke begeleider waren onderweg naar een school in Oss.
Het ongeval gebeurde rond 8.20 uur op een bewaakte overweg op de Braakstraat, dicht bij station Oss West.
Een getuige van het ongeluk zegt tegen de NOS dat de elektrische bakfiets niet remde toen die op de spoorwegovergang afreed. De bestuurder van de bakfiets riep volgens hem ook dat het niet lukte om te remmen. Vervolgens werd het voertuig gegrepen door de trein.
Op het moment van het ongeval waren de spoorbomen gesloten. Een van de twee spoorbomen is afgebroken. De oorzaak van het ongeval wordt nog onderzocht. De Onderzoeksraad voor Veiligheid start een verkennend onderzoek. De OvV heeft de afgelopen jaren de veiligheid van overgangen uitgebreid onderzocht (lees ook: OvV: Aantal doden op overwegen moet omlaag).

'Stint'
De belangenorganisatie van ouders in de kinderopvang, Boink, vindt de Stint ook een verbetering. Volgens voorzitter Gjalt Jellesma zijn er nooit vragen of waarschuwingen over binnengekomen.
"Vervoer van kinderen is natuurlijk altijd een risico; binnenblijven is veiliger. Maar de Stint was een verbetering ten opzichte van de alternatieven. Bij bakfietsen heb je bijvoorbeeld minder overzicht omdat je zit."
De Brancheorganisatie Kinderopvang weet ook niet van problemen met Stints. Een woordvoerder wijst erop dat afspraken over kindervervoer worden vastgelegd in een protocol. Hij heeft nog nooit gehoord van problemen met defecte Stints.
Veilig Verkeer Nederland wil pas reageren als er meer duidelijk is, maar zag ook geen grote problemen. "Het is belangrijk als je erop rijdt dat je goed geoefend hebt. Maar als er verantwoord mee wordt omgegaan, dan zou dat voldoende moeten zijn."

Persconferentie
Eerder vanmiddag vond een persconferentie plaats waarin politie, burgemeester, NS en ProRail antwoord gaven op vragen. Veel antwoorden zijn er nog niet, die kunnen pas na het onderzoek dat door verschillende partijen wordt gedaan naar de toedracht van het ongeval gegeven worden.
Er zijn geen aanwijzingen gevonden dat de overgang niet functioneerde. De trein is standaard uitgerust met een camera. De belden daarvan worden vanzelfsprekend in het onderzoek meegenomen.

Bronnen: NOS en NU.nl
Home
Cookies zijn essentieel voor een goede werking van deveiligheidskundige.nl. Door op oké te klikken geeft u toestemming voor het gebruik van cookies op deze website.
Oké Niet oké