Zuid-Holland: ‘niet lozen moet de norm worden’

De chemische industrie moet een omslag gaan maken, zo zegt gedeputeerde Rik Janssen van de provincie Zuid-Holland op 22 mei in het AD. Het lozen van vele nieuwe chemische stoffen in de lucht of het water door de industrie is volgens hem helemaal niet meer nodig, een uitspraak die door de branchevereniging van de chemische industrie VNCI wordt betwist.

Op 17 mei stond chemiebedrijf Chemours uit Dordrecht voor de rechtbank in het kader van het GenX-schandaal. Niet vanwege de lozingen zelf, maar omdat Chemours de nieuwe beperkingen die de provincie heeft opgelegd aanvecht. Janssen noemt Chemours als voorbeeld van hoe het niet zou moeten: "Het is een bedrijf dat elke letter van de wet gebruikt om onder zijn verplichtingen uit te komen. Chemours grijpt alleen maar in als het daartoe wordt gedwongen. Ze nemen hun maatschappelijke verantwoordelijkheid op geen enkele manier."

Over de wijze waarop de nul-emissie in de chemische industrie zou moeten worden bereikt, doet Janssen geen mededelingen, wel zegt hij dat het "niet van vandaag op morgen zal lukken".

Bron: AD
Home
Cookies zijn essentieel voor een goede werking van deveiligheidskundige.nl. Door op oké te klikken geeft u toestemming voor het gebruik van cookies op deze website.