Toch minder smog en fijnstof dan verwacht

De luchtverontreiniging is minder heftig dan verwacht. Gezondheidsinstituut RIVM waarschuwde donderdag nog voor smog door fijnstof vrijdag en dit weekend. Het RIVM meldt echter dat het smogniveau waarop mensen moeten worden gewaarschuwd, vrijdag niet wordt gehaald.

De fijnstofconcentraties zijn weliswaar gestegen en de luchtkwaliteit is hierdoor matig, maar er wordt geen verdere stijging verwacht, aldus het instituut.

Het RIVM is wettelijk verplicht te waarschuwen als de fijnstofnorm dreigt te worden overschreden. "We baseren ons op de voorspellingen van het KNMI", zegt een woordvoerder tegen NU.nl  "Het leek mistig en windstil te worden, waardoor smog meer blijft hangen, maar het weer is vandaag toch net even anders."

Op basis van de huidige weervoorspellingen lijkt ook de luchtvervuiling in het weekend te zullen meevallen.


11-1-2018
Het RIVM verwacht vrijdag 12 januari 2018 smog door fijnstof. De hoogste concentraties zijn waarschijnlijk in de Randstad en het zuiden van Nederland. De luchtkwaliteit is dan "onvoldoende" en mogelijk lokaal "slecht". Door het rustige weer verspreidt het stof zich nauwelijks en zullen de concentraties langzaam oplopen.

Een verhoogde concentratie fijnstof in de lucht kan, samen met andere luchtverontreiniging, leiden tot een verminderde longfunctie, verergering van astma en COPD en een toename van luchtwegklachten als piepen, hoesten en kortademigheid.

Vooral mensen met longaandoeningen, zoals astma en COPD, en (oudere) mensen met hart- en vaatziekten kunnen last ondervinden. Zij kunnen klachten voorkomen of verminderen door zich niet overmatig in te spannen. In sommige gevallen kan medicatie - in overleg met een arts - worden aangepast.

Verwachting voor het weekeinde 13 en 14 januari 2018
In het weekeinde zullen de concentraties langzaam dalen, maar kan de luchtkwaliteit lokaal nog "onvoldoende" zijn.

Bron: RIVM
Home
Cookies zijn essentieel voor een goede werking van deveiligheidskundige.nl. Door op oké te klikken geeft u toestemming voor het gebruik van cookies op deze website.
Oké Niet oké