Nieuwe veiligere opbouwmethoden rolsteigers verplicht vanaf 2018

Vanaf 1 januari 2018 zullen de nieuwe veiligere opbouwmethoden voor rolsteigers verplicht zijn. Bij de oude opbouwmethode is de kans groot dat het valgevaar niet afdoende wordt afgedekt. De Inspectie SZW en de Vereniging voor Steigerbouwers (VSB) hebben hierover een advies opgesteld. De Inspectie SZW zal bij constatering van valgevaar overgaan tot stillegging van de werkzaamheden en het opleggen van een boete.

In 2011 heeft de Inspectie SZW aan de VSB gevraagd om nieuwe systemen / opbouwmethoden te ontwikkelen om het veilig werken met rolsteigers, met name tijdens de op- en afbouw, te verbeteren. Uitgangspunt hierbij is dat de randbeveiliging van een platform, bestaande uit minimaal een heupleuning, altijd is aangebracht voor het betreden van het platform. Werkvloeren moeten altijd van een boven- en tussenleuningen en kantplank zijn voorzien.

Fabrikanten en leveranciers hebben verschillende systemen ontwikkeld die aan dit veiligheidsniveau voldoen. Deze systemen kunnen zijn:
  • Het aanbrengen van tijdelijke heupleuningen en eventueel knieleuningen.
  • Het aanbrengen van definitieve heupleuningen en eventueel knieleuningen.
  • Het aanbrengen van samengestelde systeemelementen die leuningwerk en diagonalen vervangen.
De nieuwe veiligere opbouwmethoden zijn al opgenomen in het A-blad rolsteigers en zullen worden opgenomen in arbocatalogi. Gebruikers van een in een goedgekeurde arbocatalogus aangeboden maatregel, voldoen aan de arbowetgeving.

Download het advies van ISZW en VSB

Bronnen: VSB en HSE-SDU
Home
Cookies zijn essentieel voor een goede werking van deveiligheidskundige.nl. Door op oké te klikken geeft u toestemming voor het gebruik van cookies op deze website.