Geen alternatief voor blusschuim met kankerverwekkende stof PFOA

Er bestaat op dit moment geen goed alternatief voor het blusschuim met de kankerverwekkende schadelijke stof PFOA (ook wel bekend als C8). De brandweer gebruikt dit type schuim bij het blussen van grote chemische branden en oliebranden. Dat laat staatssecretaris Sharon Dijksma weten nadat onlangs in het nieuws kwam dat de brandweer al jarenlang met het fluorhoudend blusschuim werkt.

PFOA is giftig en kankerverwekkend en sinds begin deze maand geldt er een Europees verbod op de stof. Voor de brandweer betekent het dat ze uiterlijk in juni 2020 een alternatief moet vinden, want dan moet het zijn uitgefaseerd.

Onderzoek
Er loopt al onderzoek naar alternatieven, maar volgens de staatssecretaris heeft dat nog geen oplossing opgeleverd. De staatssecretaris benadrukt dat het fluorhoudend schuim alleen bij type branden wordt ingezet, zoals in 2011 gebeurde toen het chemische bedrijf Chemiepack op industrieterrein Moerdijk in vlammen opging.

Of de gezondheid van brandweermannen in al die jaren schade heeft opgelopen, is niet duidelijk doordat er nooit een bloedonderzoek is gedaan. Maar, zegt Dijksma, brandweermensen werken bij grote branden altijd in beschermende kleding en ze dragen zuurstofmaskers.

Consumenten?
Het is ook mogelijk dat PFOA in brandblussers zit die aan consumenten worden verkocht. Dijksma raadt consumenten aan na te vragen of hun aankoop PFOA bevat. Ze geeft ook aan dat er door het verbod steeds minder wordt geproduceerd met PFOA. Daardoor neemt de kans af dat consumenten in aanraking komen met de kankerverwekkende stof.

PFOA was veelvuldig in het nieuws vanwege het gifschandaal bij chemiebedrijf Dupont in Dordrecht. In de uitzending 'De geheimen van de chemische industrie' van Zembla bleek dat Dupont in de jaren tachtig al wist hoe gevaarlijk PFOA is voor omwonenden van de fabrieken in zowel Amerika als Nederland.

Lees ook:
Dossier DuPont
Dossier PFOA
en Nederlandse brandweer gebruikt zeer giftig blusschuim

Bron: Zembla


Home
Cookies zijn essentieel voor een goede werking van deveiligheidskundige.nl. Door op oké te klikken geeft u toestemming voor het gebruik van cookies op deze website.