Keuze gevelplaten Grenfell Tower vanwege kostenbesparing

De gevelbekleding van de uitgebrande woontoren in Londen zijn tijdens een renovatie vervangen voor een goedkopere variant. Deze platen hebben vermoedelijk een grote rol gespeeld in de brand, waarbij zeker tachtig mensen zijn omgekomen.

Volgens documenten die BBC in handen heeft, is omgerekend zo'n 330.000 euro bespaard met de vervanging van de gevelplaten. Er zijn geen aanwijzingen dat de brandveiligheid bewust is genegeerd tijdens de renovatie.

Uit de documenten blijkt dat de aannemers die de renovatie verzorgden, in 2014 werden gevraagd aluminium platen aan te brengen ter vervanging van de zinken platen. Een van de documenten is een lijst met besparingsmogelijkheden die het bestuur van het gebied Kensington en Chelsea naar de aannemers stuurde.

In documenten uit een eerdere fase van de renovatie staat het plan om te kiezen voor zinken gevelplaten met een vuurbestendige kern.

Volgens de BBC was geldbesparing de voornaamste reden van de verandering en niet een kleurverandering, zoals aanvankelijk. Bewoners zou zijn verteld dat hun nieuwe gevel van zink was. Officieel vallen zink en aluminium in dezelfde categorie wat brandveiligheid betreft.

Isolatie
Eerder deze week werd bekend dat het isolatiemateriaal gemaakt van polystyreen en multiplex de verspreiding van het vuur veroorzaakten. Ook bleek dat de buitenkant van het gebouw meerdere keren niet door een test voor brandveiligheid kwam.

De brand in de Grenfell Tower, op 14 juni, ontstond iets voor middernacht en werd veroorzaakt door een defecte koelkast. Het vuur verspreidde zich daarna razendsnel door het 24 verdiepingen tellende gebouw. De politie gaat ervan uit dat zeker tachtig mensen zijn omgekomen.

Onderzoek
De voormalige rechter Sir Martin Moorde-Bick gaat het onderzoek naar de brand leiden. Hij was tot voor kort een vooraanstaand raadsheer bij de op een na hoogste rechtbank in Engeland en Wales. Volgens de Britse premier Theresa May krijgen bewoners van de woontoren ook zeggenschap over de richting van het onderzoek.

Lees ook: Vlugge conclusies over Grenfell Tower uit de Nieuwsbrief DeVeiligheidskundige juni 2017

Bronnen: NU.nl, BBC en TheTimes
Home
Cookies zijn essentieel voor een goede werking van deveiligheidskundige.nl. Door op oké te klikken geeft u toestemming voor het gebruik van cookies op deze website.
Oké Niet oké