'Verbied zwaar transport op overwegen'

Er moet een verbod komen op bijzondere, zware voertuigen (zoals hoogwerkers, diepladers en hijskranen) op spoorwegovergangen. Dat schrijft de Maatschappij Voor Beter OV aan demissionair minister Melanie Schultz van Haegen (Verkeer).

Aanleiding is een reeks ernstige incidenten waarbij een dode viel, de veiligheid van treinpassagiers in gevaar kwam en veel schade werd aangericht. De reizigersorganisatie Voor Beter OV vindt dat de bestuurders van die bijzondere voertuigen vaak niet vakbekwaam zijn en ook ontbeert het ze aan 'veiligheidsinzicht'. Bovendien zijn dit soort voertuigen veel vaker betrokken bij ongelukken op overwegen dan gewone auto's en vrachtwagens.
De organisatie vraagt Schultz dan ook om in te grijpen en dergelijke zware voertuigen niet langer toe te laten op gelijkvloerse spoorwegovergangen.

Incidenten
Vorig jaar februari ontspoorde in Dalfsen een trein nadat die op een hoogwerker was gebotst. De machinist overleed en tien mensen raakten gewond.
Medio november ontspoorde een trein in het Groningse Winsum na een botsing met een melkwagen. Er vielen zeventien gewonden.
In Deurne reed vorige week een goederentrein op een stilgevallen graafmachine en in Wouw botste afgelopen vrijdag een trein op een dieplader.

Lees ook:
2e ongeval op het spoor deze week
Weer ongevallen op spoorovergangen
Dijksma investeert 25 miljoen extra in veilige spoorwegovergangen
OvV volgt aanpak onbewaakte spoorwegovergangen
OvV: "Duidelijke instructies nodig bij spoorwegovergangen"
Nabestaanden slachtoffer spoorongeval Winsum stappen naar rechter
Meer internationaal spoorgoederenverkeer in EU

Op NU.nl staat een overzicht van grote treinongelukken in Nederland in de afgelopen 50 jaar (waarin overigens de ongelukken hierboven niet allemaal vermeld staan).

Bron: NU.nl
Home
Cookies zijn essentieel voor een goede werking van deveiligheidskundige.nl. Door op oké te klikken geeft u toestemming voor het gebruik van cookies op deze website.