DeVeiligheidskundige.nl op het NVVK-congres 2017

Van gelijk naar geluk(t)
Het waren twee vermakelijke en leerzame dagen op Papendal. DeVeiligheidskundige heeft zich als standhouder, deelnemer, toehoorder en tussendoor als fotograaf kostelijk geamuseerd tijdens het stortbad van kennis, meegebracht en gedeeld door ruim zeshonderd bezoekers op woensdag de 29e maart en bijna vijfhonderd de 30e. Jammer dat niet ons gehele team present kon zijn, maar ook wij hebben te maken met agenda’s en planningen. Voor een compleet beeld had u eigenlijk aanwezig moeten zijn, maar een beperkte sfeerimpressie verschaffen wij graag.

Lezingen en presentaties
De inspirerende openingssessie hebben wij uiteraard gevolgd. Omdat die waarschijnlijk nergens anders is samengevat of gerecenseerd - ook niet in de uitgebreide congresbundel van de NVVK – kunt u die hier lezen. Voor de overige lezingen verwijzen wij u graag naar de prachtige congresbundel en de congressite van de NVVK.

Delen, leren en communiceren
Hier waak ikHet samenvatten van de ideeën van zeventig sprekers kunnen we niet en een selectie behandelen doet de niet-geselecteerden tekort. Hun ideeën en bijdragen zijn tijdens het congres ruimhartig gedeeld en zijn helder en compact uiteengezet in de NVVK-congresbundel en in de verstrekte papers en publicaties. Elke presentatie ontsloot waardevolle inzichten en bracht veiligheidskundigen tot elkaar. Dat is toe te juichen. Het biedt steun om te weten dat veel collega’s in zeker opzicht opereren vanaf hetzelfde idealistische eiland, gelegen in het spanningsveld tussen het economische streven van een directie en de wensen, verlangens en vastgeroeste gewoonten op de werkvloer. Support bij het wikken en wegen van veiligheidskundige oplossingen en de toetsing aan wet- en regelgeving. Uitwisseling van best-practices. Het met vakgenoten van gedachten te wisselen draagt bij aan ieders persoonlijke ontwikkeling. Het NVVK-congres is het trapje naast de schutting, waardoor niet elke branche en elk individu het wiel opnieuw hoeft uit te vinden bij het opstellen of interpreteren van een arbocatalogus, het maken van risico-analyses, het implementeren van veiligheidsmanagementtechnieken en het stimuleren van de gewenste cultuur. Het zien wat leveranciers, opleiders en dienstverleners aanbieden en de gelegenheid om een product vast te houden en een deskundige te bevragen – desnoods met volle mond tijdens de lunch – maakt de veiligheidskundige uiteindelijk tot de breed geïnformeerde professional die hij of zij wil en behoort te zijn. Hoogleraar wetenschapscommunicatie Ionica Smeets hielp ons om in de dagelijkse praktijk daadwerkelijk gehoor te krijgen voor onze ideeën.

Dank aan de NVVK
DeVeiligheidskundige heeft vrienden gemaakt, oude bekenden gesproken en nieuwe ideeën opgedaan voor de website. Bij onze kleine stand zijn juridische consequenties van ongevallenonderzoek besproken, we hebben nieuwe technieken geprobeerd te doorgronden, verschillen in jargon gedetecteerd (en geregistreerd voor het ABC) en vele nieuwe lezers van de nieuwsbrief verwelkomd. Voor de maandelijkse rubriek VK-Stokpaard hebben zich voldoende kandidaten met een goed verhaal aangemeld om minstens een jaar vooruit te kunnen. Wij verheugen ons nu al op de interviews die daaruit voort gaan komen en de positieve reacties die ze hopelijk op gaan leveren. Een student veiligheidskunde meldde dat hij baat had gehad bij de toegankelijke introducties en bij de Stokpaarden voor zijn scriptie. Ook al zijn wij niet dé autoriteit (die eer gunnen wij graag aan anderen), zijn we blij om ergens een nieuw idee te mogen presenteren en een platform te bieden aan wie daar behoefte aan heeft. Wij danken de NVVK voor de gastvrijheid en het fraaie plekje naast het entree. (MC)
Cookies zijn essentieel voor een goede werking van deveiligheidskundige.nl. Door op oké te klikken geeft u toestemming voor het gebruik van cookies op deze website.
Oké Niet oké