'Koken kan hoge concentratie fijnstof in huis veroorzaken'

Het braden van vlees en het wokken van groente blijkt veel Fijnstof te genereren. Na het koken blijft de fijnstof vaak nog uren in de keuken of woonkamer hangen. Dat blijkt uit onderzoek van TNO in negen woningen. De concentratie fijnstof kan gedurende enkele uren na het koken hoger zijn dan de buitenconcentratie.

Bij voorkeur worden kookdampen afgevangen met een afzuigkap. In een aantal onderzochte huizen was de afzuigcapaciteit volgens TNO echter onder de maat.

Het onderzoeksinstituut pleit er dan ook voor om de ontwerpcapaciteiten voor keukenafzuiging in de bouwregelgeving te herzien. Dat zou met name moeten gebeuren in goed geïsoleerde huizen, waar fijnstof urenlang kan blijven hangen. Oplossingen zouden kunnen zitten in efficiëntere afzuigkappen en meer afzuigcapaciteit door ruimere afvoerbuizen.

Fijnstof is een ingewikkelde mix van vaste en vloeibare deeltjes in de lucht. Deeltjes die kleiner zijn dan 10 micrometer kunnen worden ingeademd. Uit wetenschappelijk onderzoek blijkt dat blootstelling aan fijnstof schade aan longen, hart en vaten kan veroorzaken.

Lees ook onze overige berichtgeving over fijnstof.

Bronnen: NU.nl en TNO
Home
Cookies zijn essentieel voor een goede werking van deveiligheidskundige.nl. Door op oké te klikken geeft u toestemming voor het gebruik van cookies op deze website.
Oké Niet oké