Weer ongevallen op spoorovergangen

De afgelopen dagen hebben weer twee ongevallen plaatsgevonden op spoorwegovergangen.
Harlingen
Een trein van Arriva is woensdagochtend op een personenauto op een spoorwegovergang aan de Oude Trekweg in Harlingen gebotst. Daarbij raakte de bestuurster van de auto lichtgewond en ontstond er grote materiële schade.
Zowel de auto als de trein hebben schade opgelopen. Het treinverkeer tussen Dronryp en Harlingen Haven lag vanwege het ongeval stil. Door Arriva zijn bussen ingezet om de gestrande passagiers te vervoeren.

Het ongeval gebeurde rond 11:00 toen de trein die even daarvoor vertrokken was vanuit station Harlingen en in de richting van Franeker reed ter hoogte van de Oude Trekweg met de auto in botsing kwam. De trein, met daarin een aantal passagiers kwam enkele tientallen meters verder tot stilstaand. De vrouwelijke bestuurder van de auto zat niet bekneld in haar zwaar beschadigde voertuig. Zij werd met onbekend letsel naar het ziekenhuis overgebracht. In de trein vielen geen gewonden, alle passagiers konden veilig uit de treinstellen worden begeleidt. De trein en de bebakening op de spoorwegovergang raakten beschadigd door het ongeval. Het treinverkeer op het traject Harlingen-Dronrijp werd stilgelegd. Passagiers op dit traject werden per bus vervoerd. De politie doet samen met een aantal andere partijen onderzoek naar de toedracht van het ongeval.

Boxtel
Door een aanrijding tussen een goederentrein en een personenauto is het treinverkeer rond Boxtel dinsdagmiddag ontregeld. Tussen Boxtel en Oisterwijk rijden de treinen inmiddels weer. Er raakte niemand gewond.
De bestuurder, een 18-jarige man uit Haaren, wist net op tijd uit zijn auto te ontsnappen. Het ongeluk gebeurde rond 15.45 uur. De auto kwam vermoedelijk door een klapband vast te zitten op een spoorwegovergang op de kruising van de Kromakker en de Kapelweg in Boxtel. Omstanders hebben nog geprobeerd om het voertuig van het spoor te trekken maar slaagden hier niet in. De goederentrein kon niet op tijd stoppen en raakte de auto.

Op de spoorwegovergang bij de Kapelweg gebeuren vaker ongelukken. Het laatste ongeluk gebeurde in december; ook toen wist de automobilist met de schrik vrij te komen.

OvV
Naar aanleiding van het ongeval in Winsum op 18 november heeft de Onderzoeksraad voor Veiligheid in december aangekondigd de aanpak van onbeveiligde spoorwegovergangen te monitoren. Nederland telt ongeveer honderd onbewaakte spoorwegovergangen welke verantwoordelijk zijn voor ca. 20% van alle slachtoffers die op overwegen vallen. Betrokken partijen zoals ProRail en het ministerie I&M willen de veiligheid van dit soort overwegen verbeteren en hebben daarvoor het programma ‘Niet Actief Beveiligde Overwegen’ opgesteld. Over een jaar beoordeelt de Onderzoeksraad welke maatregelen zijn genomen en hoe de aangekondigde versnelde uitvoering van het programma is verlopen. De Onderzoeksraad heeft hierover een brief gestuurd aan de staatssecretaris van Infrastructuur en Milieu, ProRail en de gemeente Winsum.

Lees ook:
Nabestaanden slachtoffer spoorongeval Winsum stappen naar rechter
Burgemeester Winsum biedt grondeigenaar excuses aan na treinongeval

Bronnen: OvV, BrabantsDagblad, Noordernieuws
Home
Cookies zijn essentieel voor een goede werking van deveiligheidskundige.nl. Door op oké te klikken geeft u toestemming voor het gebruik van cookies op deze website.