Analoog

(algemeen)
overeenkomend met, vergelijkbaar, gelijksoortig.

(techniek, elektronica)
Niet digitaal, niet in cijfers maar met voeiende, onafgebroken, continue waarden. De wijzers van een klassiek uurwerk kunnen elke stand innemen en dus ook elke tijd aanwijzen, in tegenstelling tot een digitale klok, die tekens verspringt tussen hele uren, minuten en seconden. Ook een vloeistofstand in een peilglas is analoog en op het oog in te schatten, terwijl het telwerk aan de benzinepom een voorbeeld is van een digitale aanduiding.

Hoe nauwkeurig en hoe juist een aanduiding is heeft niets te maken met de manier van presentatie: de meeste grootheden worden analoog 'gevoeld' en ervaren, omdat de menselijke zintuigen analoog werken, ze reageren enigszins evenredig met de waargenomen externe, fysieke prikkel. De waargenomen grootheid is doorgaans ook analoog en kan vele waarden aannemen, wan had tot zacht, van licht tot donker, van koud tot heet. Om een sensatie 'ongeveer' over te brengen kan die worden beschreven in woorden en begrippen die de ontvanger (hopelijk) op dezelfde manier voelt of definieert (een woordenlijst zoals deze kan daarbij helpen). Voor 'exacte' overdracht is een getal beter: kwantificeren dus.

Voor het vastleggen, het overbrengen en het bewerken van data zijn analoge benaderingen niet altijd handig: veel plus veel is heel veel, nog wat extra is té veel. Gedigitaliseerd (vastgelegd in getallen) zijn data in principe foutloos over te dragen, te bewerken en te kopiëren. Daarom worden analoge grootheden graag gedigitaliseerd (AD-converter), om later weer in een analoge grootheid te worden omgezet, om door ons 'lekker analoog' te worden waargenomen. Wij houden van grafieken, wijzertjes, staafdiagrammen en traploze regelingen. Dat alles wat rekent, aanstuurt, verzendt en ontvangt intern digitaal werkt maakt ons niet uit. Totdat zich (meestal zelfopgelegde) beperkingen openbaren in de vorm van vervormde spraak uit de BlueTooth carkit of het blokkerige portretfotootje van LinkedIn, want daar hebben we iets minder bitjes gebruikt dan de kwaliteit van onze zintuigen eigenlijk vereist.

Home
Cookies zijn essentieel voor een goede werking van deveiligheidskundige.nl. Door op oké te klikken geeft u toestemming voor het gebruik van cookies op deze website.