Alcohol

In water oplosbare, licht ontvlambare (vloei)stof met een laag kookpunt.
Ethanol (ethylalcohol) of methanol (methylalcohol).

Ethanol is (in niet te hoge concentraties) niet zeer giftig en ontstaat bij vergisting van suikers. Die vergisting kan spontaan ontstaan, maar wordt bij de bereiding van alcoholhoudende dranken doelgericht in gang gezet door toevoeging van gist, waarna een waterige suikeroplossing door de gistcellen wordt omgezet tot een maximale concentratie van 15% ethanol is bereikt. De concentratie kan desgewenst worden verhoogd door destillatie.

Alcoholhoudende dranken worden gebruikt als genotmiddel en hebben een verdovend en verslavend effect.
Bij inwendig gebruik leidt alcohol zowel tot acute als chronische vergiftigingsverschijnselen. 

Alcoholen worden in de industrie onder andere toegepast als ontvetters, reinigings- en oplosmiddelen en als brandstof.

Alcohol verbrandt met een kleurloze vlam, waardoor een brand slecht te zien of optisch te detecteren valt. Normaal blusschuim, zoals dat voor vloeistofbranden wordt gebruikt, is minder geschikt voor alcoholbranden, omdat het schuim snel wordt afgebroken.
Home
Cookies zijn essentieel voor een goede werking van deveiligheidskundige.nl. Door op oké te klikken geeft u toestemming voor het gebruik van cookies op deze website.
Oké Niet oké